Premiér má zájem, aby fungovaly všechny české firmy. A Agrofert je česká firma, říká Jaroslav Faltýnek

Faltýnek: Premiér má zájem, aby fungovaly všechny české firmy (zdroj: ČT24)

Šéf sněmovního klubu ANO a první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek odmítá, že by premiér Andrej Babiš (ANO) byl ve střetu zájmů kvůli dotacím pro holding Agrofert. Názor právní služby Evropské komise, která situaci pro tento unijní orgán analyzovala, v pořadu Interview ČT24 označil za absurdní.

„Právníci Evropské komise říkají, že se domnívají, že pan premiér má dále zájem na tom, aby jeho bývalá firma, kterou převedl do svěřenského fondu, dobře fungovala a prosperovala,“ říká Faltýnek.

„Pan Babiš je premiérem naší země a jako premiér přece musí mít zájem, aby fungovaly všechny firmy, aby fungovala naše ekonomika,“ pokračuje a klade řečnickou otázku: „Agrofert není firma v České republice, která zaměstnává 30 tisíc lidí a platí miliardy na daních?“

„Pokud někdo chce stavět střet zájmů pana Babiše na tom, že má zájem jako premiér naší země, aby fungovala ekonomika naší země a všechny firmy, tak to je absurdní a já se tomu směji a bude z toho další velká blamáž,“ tvrdí šéf poslanců ANO.

Podle Faltýnka premiér vyhověl stoprocentně českému zákonu o střetu zájmů. Pokud se podle něj Evropská komise nebo jiný z orgánů Evropské unie domnívá, že zákon, který platí v České republice, není kompatibilní s nařízením Evropské komise, musí říct, v čem konkrétně není česká legislativa kompatibilní s evropskou legislativou.

O Agrofertu a Babišovi debatovali europoslanci

Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger ve středu během debaty v Evropském parlamentu uvedl, že dokud nebude vyjasněna situace okolo možného střetu zájmů Andreje Babiše, nehodlá Evropská komise vyplácet firmám spojovaným s předsedou vlády žádné dotace. Řekl rovněž, že od začátku srpna, kdy platí nová pravidla posuzování střetu zájmů, nebyly v souvislosti s firmou Agrofert žádné dotace vyplaceny.

„Žádné dotace se nezastavují, myslím, že se nebudou zastavovat,“ reagoval na to v Interview ČT24 Jaroslav Faltýnek.

Sám Babiš uvedl, že česká vláda je v kontaktu s Evropskou komisí a jeho údajný střet zájmů řeší. Europoslanci, kteří o věci ve středu jednali na plénu Evropského parlamentu, podle něj poškozují Českou republiku.

„Žádný střet zájmů nemám, řídím se podle našich zákonů. S Evropskou komisí jsme v kontaktu a já předpokládám, že se to vyřeší,“ řekl Babiš. Odmítl, že by mohl dotace pro Agrofert ovlivňovat. „(Evropské) fondy jsou kontrolované, Evropská unie tady má auditní orgán. Já vůbec do toho nezasahuju, nemám na to žádný vliv,“ řekl.

„Antibabiš se přenesl z českého parlamentu do Evropského parlamentu a naši evropští poslanci jsou ti, kteří to tam rádi prezentují a poškozují mě, poškozují naši zemi. Mě to mrzí,“ uvedl premiér. Debatu o svém údajném střetu zájmů spojuje s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu, někteří europoslanci se podle něj chtějí před hlasováním zviditelnit.

Evropští poslanci ve středu večer o dotacích pro Agrofert debatovali, ve čtvrtek by k záležitosti mohli přijmout usnesení. Debatu na program Evropského parlamentu prosadil klub evropských Zelených, jehož členové se podobně jako řada dalších europoslanců domnívají, že Babiš stále profituje z činnosti Agrofertu, který převedl do svěřenského fondu. Protože zároveň rozhoduje mimo jiné o zemědělských prioritách české vlády, neměla by podle nich firma mít nárok na podporu z evropských fondů.

Podobný názor dala koncem listopadu najevo i právní služba Evropské komise, která situaci pro tento unijní orgán analyzovala. Unijní právníci tvrdí, že Babiš je podle pravidel platných od léta ve střetu zájmů bez ohledu na to, že jeho podniky jsou ve svěřenském fondu.