Pražští radní stvrdili zdražení MHD

Praha – Cestování po Praze bude od 1. července dražší. Zvýšení ceny jednorázových jízdenek o šest korun schválila rada hlavního města bez ohledu na opoziční kritiku. Současně ale budou od začátku července jezdit zdarma děti do 15 let a senioři nad 65 let – avšak pouze pokud si pořídí elektronickou kartu Opencard. Zdražení jízdenek má přinést 206 milionů korun, cestování zdarma současně bude znamenat 240milionový výpadek v příjmech, který postihne především pražský dopravní podnik. Rozdíl mu doplatí město. Zdražení se dotkne celého systému Pražské integrované dopravy, neuniknou mu proto ani cestující využívající vlaky nebo příměstské autobusové linky.

Zdražení se týká dosavadních nepřestupních jízdenek za 18 korun i jednorázových přestupních lístků za 26 korun. Cena obou se zvýší o šest korun na 24, resp. 32 korun. Cestující budou „odškodněni“ prodloužením jejich platnosti a také změnou charakteru levnějšího lístku, se kterým nově budou moci přestupovat mezi jednotlivými linkami.

Změní se také ceny dalších druhů jízdenek, například celodenní jízdné využívané především turisty zdraží o deset korun. Zlevní naopak třídenní jízdenka, která dosud byla dražší než tři jednodenní lístky.

Změny jízdného Pražské integrované dopravy

Jednorázová jízdenka (levnější):

  • dosud: nepřestupní, platná 20 minut, za 18 Kč
  • od 1. 7.: přestupní, platná 30 minut, za 24 Kč

Jednorázová jízdenka (dražší) a SMS jízdenka:

  • dosud: přestupní, platná 75 minut, za 26 Kč
  • od 1. 7.: přestupní, platná 90 minut, za 32 Kč

24hodinová jízdenka:

  • dosud: 100 Kč (pro celou síť PID 150 Kč)
  • od 1. 7.: 110 Kč (pro celou síť PID 160 Kč)

72hodinová jízdenka:

  • dosud: 330 Kč
  • od 1. 7.: 310 Kč

Nové jízdenky:

  • SMS jízdenky na 24 a 72 hodin (pouze na městských linkách DPP) za 100/110 Kč
  • SONE+ (jednodenní síťová jízdenka ČD platná ve volných dnech) bude platit i v dalších linkách PID za 400 (PID + vlaky v celém Středočeském kraji) nebo 700 Kč (PID + vlaky v celé republice)
  • předplatní jízdenka na 5 měsíců za 2 450 Kč

Ruší se:

  • 5denní jízdenka
  • jízdenky T+R a P+R

Předplatní jízdenky se budou prodávat za stejnou cenu jako dosud. Magistrát už dříve slíbil, že je nezdraží až do roku 2014, kdy skončí volební období.

Lidé přestoupí do aut, bojí se opozice

Zvýšení cen základních jízdenek se nelíbí opozici. Ta kritizuje i způsob, jakým budou cestovat lidé mladší 15 let a starší 65 let. Nebudou muset platit jízdné, ale pouze tehdy, když si pořídí Opencard. Alespoň za ni ale zaplatí – vydání karty přijde zájemce na 120 korun. Cestující bez karty si mohou pořídit průkazku Pražské integrované dopravy, kterou prokážou svůj věk, a k ní si budou muset koupit lístek za poloviční jízdné.

„Jedná se čistě o politické rozhodnutí, popírající odborná stanoviska a ovšem i zdravý rozum,“ komentoval změny šéf zastupitelského klubu TOP 09 Tomáš Hudeček v dopisu, který napsal primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS).

Opoziční zastupitel poukázal, že se zdražení dotkne především lidí, kteří pražskou MHD, případně příměstskou dopravu, využívají nepravidelně. Tomáš Hrdlička se obává, že řada z nich bude nadále raději jezdit autem. „Lidé, kteří využívají městskou hromadnou dopravu nárazově, ji ani nárazově využívat nebudou,“ shrnul.

Náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) je naopak přesvědčen o tom, že relativní zdražení jednotlivých jízdenek vůči těm předplatním zvýší zájem o časové jízdenky a také o Opencard.

Vyšší DPH už jízdenky nezdraží

Podle Březiny je zdražení také přípravou na zvýšení DPH, které chystá vláda. „Jestliže hovoříme o opozičních zastupitelích z TOP 09, chtěl bych jim vzkázat, že největší problém bude v DPH, které zvyšuje jejich ministr financí,“ uvedl náměstek. Po zvýšení této daně přijde dopravní podnik právě o 200 milionů, které by mu mělo přinést zdražení jízdného. Pražští politici však už ubezpečili cestující, že po zvýšení DPH jízdné zdražovat nebude.