Pověst Chanova má zachránit projekt Úsvit

Chanov/Praha – Pověst mostecké čtvrti Chanov obývané především Romy má vylepšit nový projekt Úsvit, který zaštiťuje ministerstvo vnitra. V rámci akce si mají sami obyvatelé problémového sídliště zlepšit své okolí. Uklízet se budou například společné prostory domů, budovy se zabezpečí proti krádežím. Pokud se projekt osvědčí, chce ho ministerstvo implementovat i v dalších problémových lokalitách.

Vzorem celého projektu má být blok číslo pět, kterému tamní obyvatelé již nějaký čas věnují maximální péči. „Je tam čisto, svítí se tam na chodbě. Lidé si tam uklízejí, starají se,“ popsal situaci ve vzorovém domě Julius Bango z Komunitního centra Chanov. Dům má bezpečnostní dveře a domovníka. Díky tomu se do něj nedostanou zloději, vandalové ani drogoví dealeři.

Změna ale nemá nastat jen uvnitř paneláků, nýbrž na celém sídlišti, tedy i venku. O to se mají postarat terénní pracovníci. Samozřejmě vybraní z řad místních Romů. „Prostě nepodceňujme sílu příkladu,“ řekl k tomu ministr vnitra Martin Pecina. Zájemci o práci terénních pracovníků mají mít především přirozenou autoritu. „My potřebujeme lidi, kteří si respekt dokáží zjednat v rámci zákona,“ uvedl Luboš Trojna z Městské policie Most.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Úspěch projektu bude klíčový pro celou romskou komunitu. Když Romové ukáží, že se o sebe umějí postarat, nepomohou tím podle autorů projektu jen sobě, připraví tím také extrémistické strany o jejich hlavní téma.