Politické strany finišují s kampaní před eurovolbami. Lídři i přes deštivé počasí vyrazili do ulic

Závěr kampaně poznamenalo deštivé počasí (zdroj: ČT24)

Kampaně politických stran finišují. V pátek od 14 hodin se otevřou volební místnosti a lidé v Česku začnou vybírat nové europoslance. Mezi hlavní témata patří dvojí kvalita potravin, bezpečnost, migrace nebo budoucí podoba Unie. Hlasování bude pro koalici i opozici rovněž testem podpory na domácí scéně.

Všechny sněmovní strany se v závěru kampaně soustředí na přímá setkání s lidmi v ulicích. Snaží se oslovit hlavně své tradiční voliče, aby k evropským volbám přišli. Ve středu se vydalo do regionů i několik lídrů.

Premiér Andrej Babiš (ANO) spojil ve středu volební kampaň s návštěvou výstavy myslivosti, včelařství a rybářství v Lysé nad Labem. Hnutí ANO má pro evropské volby jasný cíl: chce je vyhrát. „Potřebujeme mít takový rozpočet, který nám vyhovuje na investice, aby nám víc peněz zbylo na důchody, na rodičovský příspěvek, na mzdy,“ uvedl Babiš.

V Lysé nad Labem přesvědčovala ve středu voliče i KSČM. Lákala je třeba na slib, že chce vrátit Evropskou unii blíž lidem. „Zatím se opravdu Evropská komise starala spíše sama o sebe, případně o příjmy bank a velkých korporací, než aby se starala o občany,“ kritizoval předseda strany Vojtěch Filip (KSČM).

Na pražskou Ladronku si naplánovala vrchol své kampaně opoziční ODS. Podle Petra Fialy nebudou následující volby jen o Evropské unii, ale půjde podle něj i o referendum o Babišově vládě: „Ve volbách mají občané i možnost se vyjádřit, co si myslí o vládě ANO, ČSSD a KSČM. V podstatě je ta vláda v poločase, a to je dobrý důvod dát jí zpětnou vazbu.“

Také Starostové a TOP 09 končili svou kampaň v Praze, ale na Vítězném náměstí. Mezi jejich priority patří udržení úzké evropské spolupráce nebo kvalita životního prostředí. „Osmdesát pět procent našeho exportu míří do Evropské unie, nebýt našeho členství, byla by tato země mnohem chudší,“ řekl společný lídr kandidátky Jiří Pospíšil.

V pražském metru pak finišovali s přesvědčováním voličů Piráti. Mezi jejich hlavní volební témata patří internet bez cenzury nebo boj proti daňovým únikům některých velkých korporací. „A téma, které je velmi horké i pro Českou republiku, to jsou daňové ráje, které jsou i na území Evropské unie. A to je potřeba řešit, pak zůstane našim občanům víc peněz,“ prohlásil předseda strany Ivan Bartoš.

Šéf lidovců Marek Výborný pomáhal ve středu s kampaní v Náchodě. I KDU-ČSL se snaží v posledních dnech oslovit hlavně své tradiční voliče. „My chceme bezpečnou Evropu, proto se musíme soustředit na bezpečnost, musíme se soustředit na schengenské hranice,“ uvedl Marek Výborný.

Podobný názor na fungování Evropské unie mají i sociální demokraté. Jejich šéf Jan Hamáček se ve středu účastnil akce k založení domova důchodců v Chotěboři. Hlavním tématem ČSSD je férová Evropa. „Pokud hovoříme o férové Evropě, tak to znamená, že se Evropa bude chovat ke všem svým občanům stejně. My jsme upozorňovali na dvojí kvalitu potravin,“ připomínal Hamáček.

Naopak nejvíc kritická k Evropské unii byla v celé kampani SPD. Jako jediná ze sněmovních stran třeba navrhovala zrušit současnou Evropskou unii včetně Evropské komise. „Očekávám, že provedeme zásadní změnu fungování evropské spolupráce. To znamená ukončení současné Evropské unie a návrat před Lisabonskou a Maastrichtskou smlouvu,“ avizoval Tomio Okamura.

Volby do Evropského parlamentu se konají ve všech zemích Unie od čtvrtka až do neděle. Každá země si v tomto rozmezí může zvolit vlastní termín. Česko jako jediné volí ve dvou dnech: v pátek od 14 do 22 hodin a také v sobotu od osmi ráno do dvou odpoledne. Výsledky však zveřejní Český statistický úřad až v neděli večer, kdy se uzavřou poslední volební místnosti po Evropě.