Policisté opět použili zbraň proti ujíždějícímu řidiči

Praha - Policisté čím dál častěji používají zbraň proti řidičům. Svědčí o tom i případ z Valašska, který neměl daleko k tragédii. Jedenadvacetiletý řidič po riskantní jízdě, honičce s hlídkou a varovných i mířených výstřelech skončil se zásahem břicha v nemocnici. Inspekce ministerstva vnitra už prověřuje, jestli muži zákona nepochybili. Policie o případu sama neinformovala.

Drama se odehrálo v neděli ve dvě hodiny ráno na silnici u Rožnova pod Radhoštěm. Policejní hlídku přivolali řidiči, kteří viděli auto kličkující na silnici. Ujíždějící muž odmítl i po varovných výstřelech do vzduchu zastavit. Po několikakilometrové honičce sjel ze silnice na louku, kde se snažil na policisty najet. Hlídka odpověděla dalším výstřelem. Ten zasáhl mužovy játra a slinivku.

Zraněnému řidiči teď hrozí obvinění z trestného činu útoku na veřejného činitele. Podle policistů pravděpodobně neměl ani řidičský průkaz. Případů, kdy Policie ČR střílí po lidech, přibývá. Zatímco loni jich do desátého září bylo dvacet, letos už policisté vystřelili třiatřicetkrát.

Nejznámější případ se odehrál v červnu na pražském Proseku. Jednoho muže, který předtím odzbrojil hlídku městské policie, následně republiková policie zastřelila. Také proseckou střelbu šetřila Inspekce ministerstva vnitra. „Je to živá záležitost. Ještě to nebylo ukončeno,“ řekl o šetření Petr Vorlíček z tiskového odboru ministerstva.

Zvýšení počtu případů, kdy policisté vystřelí na lidi, je podle mluvčího Policejního prezidia Pavla Hanáka způsobeno rostoucí agresivitou řidičů: „Velmi často používají svoje vozidlo jako zbraň, najíždějí na policisty.“

Inspekce v současnosti šetří devět případů, ve kterých policisté použili proti řidičům zbraň.

Dalších 24 případů letošní střelby policistů bylo uzavřeno. Nedošlo při nich totiž ke zranění.