Policii schází lidé, na jihu Čech jich potřebuje třikrát více, než se hlásí

Události: Malý zájem o práci u policie (zdroj: ČT24)

Policie se potýká s nízkým počtem zájemců o zaměstnání. V některých krajích lidí na služebnách dokonce dlouhodobě ubývá. Například v jižních Čechách letos nastoupí asi devadesát nováčků – poprvé zhruba tolik, kolik policistů službu opustí. Potřeba by ale bylo skoro třikrát tolik.

V oddělení hlídkové služby v Českých Budějovicích je podstav, policistů je o dvanáct méně, než by bylo třeba. „V ideálním stavu by nás bylo padesát osm,“ uvádí Vítězslav Lád, vedoucí oddělení. Policisté jsou rozděleni do čtyř směn.

Běžnou službu v tomto počtu zvládnou, hůř se však vedoucímu plánují směny, když má plnit zvláštní bezpečnostní úkoly. „Pořád musím přepočítávat hodiny, abych kolegy nešidil na výplatě,“ konstatuje Lád.

Podle Jiřího Matznera, mluvčího jihočeské policie, by na celý kraj potřebovali přijmout dvě stě čtyřicet policistů. Každoročně se jich hlásí až 350, testy ale projde jen čtvrtina. Letos uspělo kolem devadesáti nováčků.

Adéla Kadlecová, jedna z účastnic výcviku, připouští, že bez vědomí, že se člověku může něco stát, není možné se k policii hlásit. Služební přísaha, kterou novopečení policisté při posledním dni výcviku skládají, skutečně zmiňuje, že musejí nasadit i vlastní život, podotýká Matzner.  

Zájemci o práci u policie mohou od letoška využít takzvaný job point, což je čas vyhrazený pro otázky týkající se policejní práce. V Českých Budějovicích se koná každý čtvrtek odpoledne.