Policie se zabývá provokativním videem dezinformátora Čermáka

Policie prověřuje odsouzeného Tomáše Čermáka kvůli provokativnímu videu, na kterém mimo jiné drží ruskou vlajku. To se objevilo na sociálních sítích v době, kdy se vyhýbal nástupu do vězení. Případem se policisté zabývají pro podezření z podpory a propagace terorismu. Čermák byl za tento trestný čin už odsouzen na 5,5 roku za mřížemi. Protože ale nenastoupil do vězení, hrozí mu navíc ještě další dva roky odnětí svobody. Oba případy si převzala Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK). Vyplývá to z informací, které ČT poskytlo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Policie Čermáka dopadla v polovině listopadu, ukrýval se v Polsku. V pondělí byl převezen do Česka.

„Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě SKPV se zabývá ve fázi prověřování ve společném řízení možným podezřením z trestného činu podpory a propagace (…) a trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ uvedl pro ČT dozorující státní zástupce Martin Bílý. Obvinění tak zatím nepadlo.

Za podporu a propagaci terorismu hrozí v nejzazším případě až 15 let vězení. Policie už dříve uvedla, že v souvislosti s nenastoupením do vězení hrozí Čermákovi za maření úředního rozhodnutí také další dva roky za mřížemi.

Provokativní video

Česká televize se žalobce dotazovala na video, ve kterém Čermák s ruskou vlajkou a tričkem s nápisem CCCP mimo jiné vulgárně nadává ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN). „Chci vám všem vzkázat, všem vlastizrádcům, že budete pěkně potrestáni,“ pokračuje Čermák. „Přátelé do zbraně, postavte se na odpor,“ říká dál.

Zhruba pětiminutové video pak zakončuje například slovy „sláva Rusku“ a „sláva Československu“. Záběry umístil na Facebook na konci října Čermákův podporovatel aktivista Pavel Zítko. Upozornily na ně servery Deník.cz a Novinky.cz. Zda v souvislosti s případem vyšetřovatelé prověřují více osob, nechtěl státní zástupce komentovat. „Neboť přípravné řízení je neveřejné,“ vysvětlil Bílý.

„Je pozoruhodné, že někdo, kdo si stěžuje na údajnou nesvobodu v Česku, spatřuje vzor v zemi, kde se válce nesmí říkat válka, kde kritizovat armádu je vlastizrada a nepohodlní lidé buď padají z oken, nebo s nimi padají letadla. Je jen otázka, jestli pár let v českém vězení nakonec není lepší varianta než doživotí v Putinově totalitě," reagoval v říjnu na video na sociální síti X ministr Rakušan.

Čermák byl za podporu a propagaci terorismu už v červenci pravomocně odsouzen. Soud mu uložil 5,5letý trest vězení za to, že loni v únoru v živém vysílání na Facebooku veřejně vyzýval k násilí vůči politikům, když se vymezoval vůči novele pandemického zákona. V případu podal Čermák prostřednictvím obhájce dovolání. Podle informací z justiční databáze Nejvyšší soud už v případu rozhodl, rozhodnutí ale zatím nebylo doručeno všem stranám.

Na útěku v zahraničí

Šestatřicetiletý muž z Holýšova na Plzeňsku se týdny vyhýbal nástupu do vězení, policie ho hledala od konce srpna. Kriminalisté ho nakonec vypátrali v Polsku, kde ho 14. listopadu zadrželi. V pondělí ho pak polská policie předala českým kolegům, kteří ho odvezli do vazební věznice v Moravskoslezském kraji. „Šestatřicetiletý muž je ve výkonu trestu,“ sdělila bez bližších podrobností ČT mluvčí plzeňské policie Dagmar Brožová. Podle informací ČT byl již převezen do věznice v Čechách blíže svému bydlišti.

Vedle podpory a propagace terorismu byl Čermák spolu s Patrikem Tušlem odsouzen také za podněcování nenávisti k Ukrajincům a nepravomocně také za výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra. Čermák bývá společně s Tušlem označován za jednoho z hlavních představitelů české dezinformační scény.