Policie obvinila tři lidi kvůli údajnému zabíjení tygrů

Po pondělním zásahu kvůli neoprávněnému nakládání se zvířaty, zřejmě tygry, obvinila policie tři lidi. Podle českolipské státní zástupkyně Jitky Bojanovové jim hrozí až pět let vězení. Další informace k případu sdělit odmítla s odkazem na tiskovou konferenci, která bude ve středu v Praze.

„Tři lidé byli zadrženi a obviněni, zatím k žádnému dalšímu posunu nedošlo, protože věc v současné chvíli ještě zpracovává policie, která je buď propustí, nebo podá státnímu zástupci návrh na uvalení vazby,“ řekla Bojanovová. 

Podle českolipské policejní mluvčí Ivany Balákové stále v případu probíhají úkony trestního řízení. „Nebudeme je specifikovat, až na tiskové konferenci,“ uvedla. Na vyšetřování případu se vedle celníků a policie podílí také Česká inspekce životního prostředí, protože se kauza týká porušení mezinárodní úmluvy CITES.

Policie a celníci zasahovali kvůli podezření z neoprávněného nakládání se zvířaty v Praze, středních a severních Čechách. Podle serveru Lidovky.cz se kauza týká údajného zabíjení tygrů v Zooparku Bašť severně od Prahy a následného zpracovávání tygřích produktů ve vietnamské komunitě. Policie proto zasahovala i v areálu vietnamské tržnice Sapa v pražské Libuši.