Podzim vidím optimisticky, jsme jedna z nejpromořenějších zemí, říká Hořejší. Virus je ale mnohem nakažlivější než loni, kontruje Pačes

90' ČT24: jak bude probíhat podzimní vlna pandemie (zdroj: ČT24)

S návratem lidí do práce a dětí do škol se očekávají vyšší přírůstky nakažených nemocí covid-19. Bude situace tak špatná jako loni a čím se aktuálně liší od minulého podzimu? Podle imunologa Václava Hořejšího je pravděpodobnější scénář optimistický. „Situace je nadmíru výtečná,“ říká. Naočkována je více než polovina populace Česka. Zcela jasné prý není, kolik lidí ve skutečnosti už nemocí prošlo. Studie ukazují, že by to mohlo být až třikrát více, než je oficiální číslo. Na druhou stranu ale během podzimní vlny bude dominovat varianta, která je mnohem nakažlivější, než ta loňská, upozorňuje genetik Jan Pačes. Odborníci o tom debatovali v pořadu 90' ČT24.

Imunolog Václav Hořejší vidí podzimní situaci příznivě. Důvodem podle něj je, že kromě pěti a půl milionu naočkovaných lidí je v Česku také řada těch, kteří již mají vytvořenou imunitu tím, že si covidem prošli. „Vycházím z toho, že ne zcela známý počet lidí to prodělal. Oficiální odhad je 1,7 milionu, ale část lidí nemoc jistě prodělala bez příznaků a nenechali se vyšetřit nebo si nechtěli komplikovat život karanténami,“ vysvětuje. Podle Hořejšího je v Česku až devět milionů lidí, kteří jsou proti covidu jedním nebo druhým způsobem chráněni. 

Také podle genetika Jana Pačesa jsou nyní podmínky v porovnání s loňským podzimem velmi odlišné. „Je tady ta imunitní ochrana populace, ale na druhou stranu se virus mezitím mnohem lépe adaptoval na člověka. Ale proti tomu hraje roli, že varianta, kterou očekáváme, že tady bude na podzim, je bohužel mnohem infekční, než byla ta loňská,“ popisuje Pačes. 

Zatím se nevyskytla varianta, která by výrazně unikala protilátkám

Podle Hořejšího však proti deltě funguje očkování nebo prodělání nemoci. „Zatím se nevyskytla žádná varianta, která by výrazně unikala působení protilátek. Takže ať je to varianta jakákoli, i delta, tak je dobře zládnutelná působením protilátek, které vznikly očkováním nebo proděláním nemoci,“ oponuje Hořejší.

„Musíme si uvědomit, že jsme pravděpodobně jednou z vůbec nejpromořenějších zemí na světě, protože v jednu chvíli jsme opravdu byli nejhorší na světě. Bohužel jsme té promořenosti dosáhli za hroznou cenu pětatřiceti tisíc mrtvých,“ myslí si Hořejší. 

530 tisíc nenaočkovaných seniorů

Na podzim pomůže také to, že většina starších a nemocných lidí už je očkovaná. „ A musíme si uvědomit, že právě z těch rizikových skupin pocházelo devadesát procent vážných případů a hospitalizací,“ připomněl Hořejší. 

Připustil ale, že problémem může být, že 530 tisíc seniorů stále není naočkováno a z toho 440 tisíc nechrání ani imunita po prodělaném covidu. „To je potenciální problém a priorita, na kterou bychom se měli nyní zaměřit. A měli bychom udělat všechno pro to, aby se co největší počet z těchto lidí naočkoval,“ říká k tomu Hořejší. 

Další skupinou lidí, na kterou by se mělo zaměřit očkování, jsou podle Pačesa ti mezi pětadvaceti a pětatřiceti lety. „Podle aktuálních čísel to je skupina osob, která je momentálně nejvíce nakažena. Takže pokud tam ta proočkovanost zůstane nízká, tak virus tady bude pořád kolovat,“ komentuje Pačes.