Podněty opozice k Ústavnímu soudu prodlužují legislativní proces, řekl Baxa. Důchody chce projednat do konce roku

OVM: Josex Baxa (zdroj: ČT24)

Předseda ústavního soudu (ÚS) Josef Baxa věří, že Ústavní soud dokáže projednat stížnost hnutí ANO kvůli valorizaci penzí ještě letos. Plénum se tím začne zabývat ještě v říjnu. „V posledních letech je to jeden z nejvážnějších případů, které dostal ústavní soud na stůl,“ řekl v Otázkách Václava Moravce.

Záleží podle něj i na tom, jak komplikovaná bude debata v plénu. Finální rozhodnutí se podle něj dá stihnout do konce roku. „Myslím si, že je důležité, aby Ústavní soud se pokusil zprostředkovat veřejnosti i průběh svých úvah. Uvažujeme o tom, že bychom projednali věc veřejně,“ řekl Baxa. Cílem je, aby bylo rozhodnutí přijato s porozuměním.

Za 30 let existence se ÚS zabýval schválenými zákony na návrh skupiny poslanců nebo senátorů v necelých dvou stech případech. Podle Baxy se nejedná o nijak extrémní číslo, otázkou podle něj je, jestli se týkají výsledku, nebo se koncentrují na procedury.

Do konce října chce opoziční hnutí ANO podat další ústavní stížnost, týkat se má zpřísnění podmínek pro předčasné důchody a zpomalení řádných lednových valorizací. Po pátečním schvalování konsolidačního balíčku nevylučuje ANO ani další ústavní stížnosti kvůli ukončení rozpravy a retroaktivitě.

Prodlužování legislativního procesu

Opozice se podle Baxy ovšem někdy obrací na Ústavní soud jen proto, že nesouhlasí s výsledkem hlasování. „Otázka je, jestli se ta věc nemá zastavit tak, jak skončil legislativní proces, jak ten politický střet byl vyřešen. Jestli má být pravidlem nebo spíše výjimkou, aby se ti, kdo nejsou úspěšní, zamysleli nad tím, že možná příště přinesou lepší argumenty.“

Když řeší výsledky politického jednání ÚS, celá věc se tím protahuje, což podle Baxy ničemu neprospívá.

Baxa řekl, že by každý soudce měl mít na paměti, že jako on soudí jiné, tak lidé soudí jeho aktivity, a myslet na to, aby získal a udržel důvěru. „Všechno je to podtrženo tím, aby ty dovolené činnosti neohrožovaly důvěryhodnost soudnictví.“