Podle Justa někteří lidovci podporují Klause

Praha - Zákonodárci KDU-ČSL budou dnes jednat mimo jiné i o přijatelném kandidátovi na funkci prezidenta. Politolog Petr Just, který byl hostem Dobrého rána, však nepředpokládá, že by se lidovci dnes shodli na nominaci nějakého překvapivého kandidáta.

Na výjezdním zasedání v Lipnici nad Sázavou je má předseda strany Jiří Čunek informovat o svých jednáních s lídry ČSSD a Strany zelených o společném kandidátovi na Pražský hrad. Mezi možné soupeře současného prezidenta Václava Klause patří exministr zahraničí Jiří Dienstbier, ekonom Jan Švejnar a zřejmě šéf Akademie věd Václav Pačes, o kterém se zatím jen spekuluje. Někteří lidovci se netají názorem, že když se nepodaří najít silného a kvalitního protikandidáta, bylo by lepší podpořit současného prezidenta.

Důvodem je kromě jiného i to, že lidová strana je politickou stranou středového typu, která soustřeďuje osoby jak pravicového, tak i levicového zaměření, a proto někteří členové KDU-ČSL jsou schopni podpořit i současného prezidenta Václava Klause. „Pokud považujeme volbu prezidenta nejen jako volbu osobnosti, ale i jako volbu člověka, který reprezentuje určitou ideologii, pak není překvapivé, že například bývalý předseda Kalousek, který je považován spíše za pravicového člena KDU-ČSL, nemá problém zvolit Václava Klause jakožto pravicového kandidáta,“ vysvětlil politolog Petr Just možné důvody, proč někteří lidovci mohou volit Václava Klause.

Pražský primátor Pavel Bém pro sobotní Mladou frontu Dnes označil aktivitu zelených a některých lidovců, kteří hledají protikandidáta Václava Klause, za „naprosto nešťastnou“. Možné nezvolení Václava Klause prezidentem by podle Béma mohlo vést k pádu kabinetu. Just jeho názor nesdílí a připomíná, že skutečnost, že dvě vládní strany hledají společně se sociální demokracii Klausova protikandidáta, svědčí mimo jiné o tom, že osoba Václava Klause je kontroverzní a ani v rámci koalice nenajde jednotnou podporu. Tuto situaci považuje za přirozenou, neboť jedním koaličním partnerem je Strana zelených, která se se současným prezidentem rozchází nejenom v názorech na evropskou integraci, ale zejména v pohledu na ekologii.

Při každé volbě prezidenta se objevují například jména různých předsedů Akademie věd ČR. Z minulosti jsou známá jména jako Helena Illnerová, Rudolf Zahradník nebo teď i současný předseda AV ČR Václav Pačes. Při hledání prezidentského kandidáta, je nutné najít člověka s co největším potencionálem konsenzu, a tudíž s co největším potenciálem získat hlasy od ostatních zákonodárců: „Musí získat hlasy jak od komunistů, tak i od lidovců a najít v politické oblasti takovou osobu je nemožné, proto se zájem přesouvá do nepolické oblasti, kde je ta šance přece jenom větší,“ upřesnil Just důvody hledání Klausova protikandidáta mimo politickou sféru.

V poslední době se rovněž spekuluje, že by se pro Václavu Klausovi mohl postavit i bývalý prezident Václav Havel. Just takovou situaci prakticky vylučuje. Havel by se podle Justa do politického života už nevrátil, a to i přesto, že v minulosti se vyjádřil tak, že kdyby se někdo jeho kandidatury bál, tak by o tom uvažoval. Nicméně Just toto vyjádření vnímá spíše jako oživení předvolebních diskusí o hledání prezidentského kandidáta, a to zejména i proto, že Havla by nakonec museli volit i komunisté, což nepředpokládá.