Počet odhalených falešných vstupenek na mistrovství stoupá, policisté obvinili pět lidí

Události: Policisté odhalili už sedm set falešných vstupenek na šampionát v hokeji (zdroj: ČT24)

Policisté v Praze a Ostravě odhalili během mistrovství světa v hokeji už sedm set falešných či mnohonásobně prodaných vstupenek se škodou čítající dva miliony korun. Z podvodu doposud obvinili pět lidí, dva z nich na falšování spolupracovali. Na tiskové konferenci to oznámili šéf pražské policie Petr Matějček a vedoucí pražského oddělení kybernetické kriminality Václav Písecký, kteří opět vyzvali hokejové příznivce k obezřetnosti.

Šampionát začal v Česku v pátek 10. května, v neděli 26. května ho uzavřou utkání o medaile. Matějček upozornil, že právě u blížících se nejatraktivnějších zápasů turnaje lze očekávat velké množství podvodných vstupenek. „Už duel s Kanadou ukázal, že lidé kupují vstupenky z velmi pochybných zdrojů,“ nastínil. Nákup přes inzertní a jiná elektronická média je podle něj velkým rizikem.

Oběťmi podvodů se v hlavním městě stali zejména Češi, fanoušků ze zahraničí bylo v tomto ohledu jen malé množství. Nejvíce falešných vstupenek policisté zachytili při úterním utkání české reprezentace s Kanadou, konkrétně dvě stě padesát. Nejvyšší škodu u jednotlivce zatím evidují u muže, jenž za falzifikáty zaplatil 52 tisíc korun.

Všichni tři obvinění z podvodů jsou stíháni na svobodě. V základě sazby jim za podvod hrozí až dva roky vězení, sazba se ale může zvýšit podle konečné výše způsobené škody.

Část peněz stihli kriminalisté zajistit

Dva z obviněných pocházejí z Prahy. Muži ve věku 30 a 31 let se podle policie při výslechu přiznali k tomu, že na základě jedné originální vstupenky vytvořili padělky, které poté nabízeli na inzertních portálech a osobně je předávali zájemcům v české metropoli, Středočeském kraji a Plzni. Falešné lístky měli prodávat za 3000 až 4000 korun a celkem si vydělat 300 až 400 tisíc korun. Část peněz stihli kriminalisté zajistit.

„V těchto případech se jednalo o digitálně upravené prvé vstupenky, které byly potom padělány právě na vícenásobné vstupy nebo na kompletně plné padělky,“ vysvětlil Václav Písecký, vedoucí oddělení kybernetické kriminality z krajského ředitelství policie hlavního města Prahy.

Třetím obviněným je třicetiletý Jihočech, jenž podle policistů provádí podvody s nepravými vstupenkami na sportovní a kulturní akce několik let. Podvedení lidé pocházejí z celé země, kriminalisté tak budou stíhání postupně rozšiřovat o další skutky.

Už před týdnem policisté informovali o vypátrání dalšího padělatele z Pelhřimovska. Čtyřiadvacetiletý muž podle nich prodal falešné vstupenky nejméně za 600 tisíc.

V Ostravě se prozatímní škoda vyšplhala podle mluvčí moravskoslezské policie Pavly Jirouškové na zhruba 160 tisíc. „Od začátku konání mistrovství světa jsme v Ostravě zaznamenali třiašedesát případů vstupenek, s nimiž se diváci nedostali do haly na zápas. Poškození nakupovali na internetových inzertních portálech, ale také přes sociální sítě. V některých případech jim lístky po zaplacení nebyly ani dodány,“ řekla Jiroušková.

Platnost vstupenky nelze předem ověřit

Faktem je, že platnost lístků nelze předem nijak ověřit. Problém řady z nich je v tom, že jsou sice pravé, ale prodané více lidem. Na neplatnou vstupenku upozorní turniket při vstupu na stadion, pořadatelé následně jejího držitele odkážou k reklamacím. Tam obsluha vytiskne ze systému potvrzení pro policii, z něhož se podvedený člověk dozví, zda byla jeho vstupenka falešná, nebo opakovaně prodaná a již použitá.

„I když občanům říkáme, nepřekupujte a kupujte u oficiálních prodejců, tak to lákadlo podívat se na české reprezentanty je obrovské,“ konstatoval ředitel pražské policie Matějček.

Před pražskou O2 arenou parkuje speciální vůz, v němž se neplatnými vstupenkami zabývají policejní odborníci na kyberkriminalitu. Podobné opatření funguje také v Ostravě. Podvedení lidé tak mohou přímo na místě podat trestní oznámení. Důležité je nahlásit podvod co nejdříve, později se šance na dopadení pachatelů snižuje.

Policisté informovali, že některé padělky byly rozeznatelné pouhým okem – padělatel použil jiný font písma, anebo například byla na lístku určeném pro Prahu zobrazená Ostrava. Falzifikáty tří obviněných byly podle policistů sofistikovanější.

Policie zatím neřešila mimořádnosti, o víkendu povolá posily

Žádné další mimořádné události ale pražská policie při domácím mistrovství doposud řešit nemusela. Kvůli příjezdu fanoušků z Ostravy, kde ve čtvrtek šampionát končí, a kvůli víkendovým fotbalovým utkáním Sparty a Slavie ale přesto povolá posily do centra města a okolí stadionů „Co se týká veřejného pořádku, zatím jsme nezaznamenali nic mimořádného – běžné přestupky, běžné věci, které se dějí pod vlivem alkoholu a podobně,“ shrnul Matějček.

„Protože se blíží semifinále a finále, sjedou se do Prahy další fanoušci z Ostravy. Policie trošku posiluje své síly. Už to trvá dlouho, deset dní jsme v zápřahu. Požádal jsem svoje lidi, aby ještě byli obezřetní a vydrželi to. Věřím, že to dotáhneme do zdárného konce,“ dodal.