Počet Čechů nakažených exotickou nemocí se loni zvýšil, stále častěji si z cest vozí horečku dengue

Čechů, kteří se na cestě do zahraničí nakazili exotickou nemocí, loni přibylo. Zatímco v roce 2018 Státní zdravotní ústav evidoval 213 případů, za loňský rok jich bylo 280. Nejvýraznější nárůst zaznamenali lékaři u horečky dengue. Počet nakažených nemocí, která se podobá velmi těžké viróze, se loni zdvojnásobil.

„K nejčastějším onemocněním cestovatelů patří průjmová a respirační onemocnění, která se ve většině případů vyskytují i u nás. Ve výčtu hlášených případů exotickým onemocněním se objevují nejvíce infekce přenášené komáry jako je dengue, malárie a chikungunya, tedy primárně onemocnění tropů a subtropů, destinací, kam se často vyjíždí na dovolenou,“ uvedla Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu.

Dodala, že horečkou dengue se nakazilo v loňském roce 80 lidí, rok předtím to bylo o 44 lidí méně. Účinná vakcína proti nemoci přenášené komáry neexistuje.

„Zvýšený počet nakažených souvisí s intenzivním cestováním do rizikových zemí jako je Thajsko, Vietnam nebo Kambodža. Dále to souvisí s tím, že výskyt horečky narůstá po celém světě,“ vysvětlil vedoucí lékař výzkumné laboratoře a Centra očkování a cestovní medicíny Ondřej Beran z Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Rizikové Thajsko a Indie

Průběh nemoci se dá srovnat s těžkou virózou. Objevují se vysoké horečky a vyrážka podobná spalničkám. V těžkých případech se může objevit i zvracení nebo krvácení. Nemocí se po celém světě ročně nakazí až sto milionů lidí a přibližně pět procent z nakažených nemoc nepřežije.

K nejrizikovějším destinacím z hlediska rizika nákazy exotickou nemocí patří Thajsko, Indie, Indonésie, Filipíny nebo Kambodža. „Měli bychom znát podmínky země, kam cestujeme, a dodržovat opatření, kterými lze minimalizovat riziko nákazy,“ upozorňuje Kateřina Fabiánová.

Nejdůležitější je podle ní opatřit si doporučená očkování, vybavit se repelenty, antimalariky, moskytiérami a dodržovat základní hygienická pravidla. Riziková je z hlediska přenosu infekčního onemocnění také konzumace nepasterizovaných nebo tepelně neupravených mléčných výrobků.