Po pádu laviny v krkonošském Obřím dole zemřel skialpinista, druhý má otřes mozku

V Krkonoších spadla lavina. Záchranáři jsou na místě, z laviny vyprostili jednoho zraněného lyžaře, druhý podle mluvčího záchranářů Iva Nováka zemřel. Podle informací ČT byli oba muži z Trutnovska. V Krkonoších platí v lavinových katastrech druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Na hřebenech je 80 až 130 centimetrů sněhu.

„Naši operátoři přijali informaci od zraněného skialpinisty,“ přibližuje mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Podle něj okamžitě vzlétl vrtulník záchranky a lyžaře zachránili. Ten záchranářům pak řekl, že s ním byl lyžovat ještě jeho kamarád. Záchranáři potom, co se vrátili do terénu, našli i druhého skialpinistu. Pád laviny nepřežil.

Přeživší skialpinista byl podle záchranářů podchlazený a má otřes mozku. Lavina se uvolnila okolo poledne. Případ vyšetřuje i policie. „Mohu to potvrdit, řešíme to, jsme na místě. Lavina spadla na českou stranu směrem do Obřího dolu. Až budeme mít jasno, budeme informovat tiskovou zprávou,“ řekl náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

Na místě zasahovaly dva vrtulníky, jeden z Hradce Králové a druhý z Liberce. Zraněného a podchlazeného skialpinistu přepravil jeden z nich do traumacentra liberecké nemocnice.

Náročný zásah

Podobné zásahy v horách bývají podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michaela Georgieva často velmi obtížné. Důležitá je součinnost s horskou službou. „My standardně máme horskou službu i na palubě vrtulníku. V tuto chvíli by tam měl být i člen horské služby, který s námi letěl na místo,“ přibližuje Georgiev.

Pro záchranu v horách využívají vrtulník i proto, že mohou na konkrétní místo slanit jak záchranář, tak i přímo lékař. Pacienta následně vrtulníkem přepraví z místa úrazu.

Velmi náročný byl i tento zásah záchranářů. „Když je lavinová nehoda, posádka je vystavena sekundárnímu pádu laviny. Všichni, kteří pátrají v laviništi, si musejí počínat maximálně obezřetně,“ řekl mluvčí královéhradecké krajské záchranky Ivo Novák.

Druhý stupeň lavinového nebezpečí

V Krkonoších aktuálně platí v lavinových katastrech druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. Při tomto stupni jsou podmínky pro túry převážně bezpečné. Podle ranního hlášení Horské služby Krkonoše sněhové profily v lavinových lokalitách vykazovaly slabou až střední stabilitu. 

„Máme druhý den nádherného počasí, a to po trochu delší periodě špatného počasí s poměrně velkými sněhovými příbytky a zejména čerstvým severním a severozápadním větrem, což vytváří v českých horách právě ty nejnebezpečnější situace. Poměrně krátce, ale o to více jsou ty svahy velmi lavinově aktivní. Navíc byly velmi nízké teploty. To jsou tři faktory, které mohly vést k velmi malé stabilitě té sněhové pokrývky,“ vysvětlil horský vůdce Radek Lienerth.

Lavinové nebezpečí bylo v Krkonoších v této zimní sezoně poprvé vyhlášeno 4. ledna, odkdy platil první stupeň. Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.