Po komunistech chce změny v programu nové vlády i ČSSD. Třeba pomoc chudým regionům

Události: Po komunistech chce změny v programu i ČSSD (zdroj: ČT24)

Předseda ČSSD Jan Hamáček ani osobně nepřesvědčil Andreje Babiše, aby zveřejnil jména případných ministrů za hnutí ANO. Sociální demokraté je chtěli znát před tím, než začnou o vstupu do koalice rozhodovat ve vnitrostranickém referendu, Babiš to ale znovu odmítl. Rýsuje se ale možnost úpravy už dojednaného programového prohlášení. Komunisté dál požadují změny v zahraničních misích a své další podmínky chce v tom případě vznést i ČSSD.

Dojednané podmínky s hnutím ANO nejhlasitěji kritizují tři regionální organizace ČSSD. Jednou z nich je buňka v Ústeckém kraji. Její členkou je i Gabriela Nekolová, která už dostala nabídku stát se ministryní.

„Nemá cenu chodit kolem horké kaše, ano, ona je jedna z alternativ na ministerstvo práce a sociálních věcí,“ potvrdil předseda ČSSD Jan Hamáček.

Vedení ústecké ČSSD také definovalo požadavky, které by podle nich mohly souhlas členů se vstupem do vlády usnadnit. Zásadní podmínkou je pomoc chudším regionům – tedy Ústeckému, Karlovarskému a Moravskoslezskému kraji. Programové prohlášení to podle nich dostatečně neřeší.

„Je to tam velice vágně. Je vidět, že to nebylo konzultováno s naším regionem,“ říká místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Nám by stačilo, aby program Restart jako systémová pomoc strukturálně postiženým regionům byl vnímán jako vládní program s finančními zdroji,“ dodává předseda krajského výkonného výboru ČSSD v Ústeckém kraji Miroslav Andrt.

ČSSD: Konečný text musí být do pondělí

Podle Jana Hamáčka to možné je. Záležet ale bude na čtvrtečním jednání Andreje Babiše a předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Komunisté totiž chtějí změny v části programu týkající se zahraničních misí. To ale sociální demokraté odmítli.

„Text je dostatečný a není důvod ho měnit. Můžeme se bavit o formulacích v jiné části textu. Pokud bychom to otvírali, tak by sociální demokracie některé připomínky znovu uplatnila,“ uvedl Hamáček. Pokud se tak stane, je podle ČSSD nejzazším termínem pondělí, kdy startuje referendum, a všichni straníci musí znát konečný text.

„My požadavky nestupňujeme, jenom trváme na svých požadavcích, které jsme měli na začátku. A ty mise opravdu na začátku byly,“ řekl v sobotu šéf KSČM Vojtěch Filip.

Andrej Babiš však k otevření koaliční smlouvy nevidí důvod. „Musíme si poslechnout požadavek komunistů, já ho neznám. A potom to musíme řešit dohromady i s panem Hamáčkem,“ reagoval Babiš.

Výtkám komunistů, kteří hrozí, že vládu kvůli misím nepodpoří, nerozumí ani ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Podle ní by Česko mělo posílit zahraniční vojenské mise tak, jak se píše ve stávajícím návrhu programového prohlášení.

„Jednou říkají, že jim vadí mise, které nejsou pod rezolucí OSN. V tuto chvíli jsme se dozvěděli z úst předsedy Filipa, že mu vadí v podstatě celé programové prohlášení, které říká, že budeme pokračovat v zahraničních misích,“ řekla ČT Šlechtová.

Babiš znovu odmítl zveřejnit jména

Další požadavek ČSSD z regionu je zveřejnění jmen budoucích ministrů před referendem. Třeba na ministerstvo zemědělství je možným kandidátem Miroslav Toman, který resort již vedl ve vládě Jiřího Rusnoka v letech 2013–2014.

„Jaká škála lidí bude představena, jací budou lídři resortů, to je další faktor, který bude ovlivňovat rozhodování našich členů,“ zdůraznil šéf ústecké krajské ČSSD Miroslav Andrt.

Jan Hamáček v úterý s Andrejem Babišem na toto téma mluvil. Zveřejnění jmen, ale šéf hnutí ANO opět odmítl a řekl, že k tomu nevidí důvod. „Platí stanovisko hnutí ANO, že nebude zveřejňovat jména nominantů,“ řekl po schůzce Hamáček. Na dotaz, zda to vnímá jako komplikaci, jen odvětil, že to „vnímá jako realitu“.

Jaký bude další postup, ukáže čtvrtek, kdy má Andrej Babiš jednat s Vojtěchem Filipem. Pokud bude potřeba, přidá se ke společnému jednání i Jan Hamáček. V pátek odpoledne se sejde předsednictvo ČSSD, aby projednalo stranické nominace do vlády, v níž má ČSSD obsadit pět míst.