Po dvou letech je exsenátor z vězení, byl podmínečně propuštěn

Po dvou letech ve vězení je na svobodě bývalý senátor a starosta Chomutova Alexandr Novák. Odpoledne opustil věznici ve Všehrdech na Chomutovsku. O jeho podmínečném propuštění nyní rozhodnul soud. Novák si odpykával čtyřletý trest za přijetí čtyřicetimilionového úplatku.

„Alexandr Novák opustil věznici v odpoledních hodinách. Další informace sdělovat nebudeme, protože Novák podepsal dokument, kterým vyjádřil nesouhlas,“ uvedla mluvčí věznice Bronislava Vetešníková. O propuštění rozhodnul chomutovský okresní soud, jednání se konalo přímo v budově věznice. Podle Chomutovského deníku stanovil soudce Ivan Novák čtyřletou zkušební dobu. 

Novák se o podmínečné propuštění pokoušel už dvakrát. V srpnu 2014 mu okresní soud nepravomocně vyhověl. Soudce litoměřického soudu vysvětloval podmínečné propuštění tím, že od okamžiku, kdy se měl Novák nechat podplatit, uplynula již dlouhá doba. Ve věznicích navíc chválili jeho chování. Bývalému senátorovi ale uložil maximální možnou, tj. sedmiletou zkušební dobu. Krajský soud v Ústí nad Labem ale o měsíc později rozhodnutí zvrátil a Novák zůstal za mřížemi. V únoru pak chomutovský soud další Novákově žádosti o propuštění nevyhověl. Proti rozhodnutí soudu se Novák obrátil k ústeckému krajskému soudu na začátku dubna, ale ten Novákovi nevyhověl.

Byl to právě tento krajský soud, který Alexandra Nováka poslal do vězení na čtyři roky v červenci 2012. Jako odvolací instance tehdy zpřísnil původní trest dvouleté podmínky. Spolu s tím pro Nováka platila pětimilionová pokuta a pětiletý zákaz činnosti veřejné osoby. Novák se obrátil i na Ústavní soud. Ve stížnosti upozorňoval například na údajně opomenuté důkazy, nepřiměřenou délku trestního stíhání, příliš přísný trest a porušení práva na obhajobu. Ústavní soudci ale stížnost označili za zjevně neopodstatněnou. Novák s odvoláním na svůj špatný zdravotní stav nástup do výkonu trestu oddaloval. Na jaře 2013 ho tedy zatkla policie a převezla do věznice kvůli obavě, že by mohl uprchnout do USA.

Novák si trest odpykával původně ve věznici v Teplicích, později byl přeložen do Litoměřic. Soud loni v prosinci vyhověl jeho žádosti o přeřazení do mírnějšího druhu věznice a Novák byl přeložen do Všehrd na Chomutovsku.

Od německé firmy přes kyperskou firmu na rakouský účet Novákových

Případ úplatku se datuje do roku 1999. Chomutov tehdy prodal akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé společnosti VNG Leipzig, která pak za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Peteru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž přes kyperskou firmu na rakouském soukromém účtu Novákových. Státní zástupkyně tehdy označila souzený skutek jako „promyšlený a rafinovaný způsob převodu peněz přes několik účtů v cizině“. Novák se hájil tím, že peníze dostala jeho manželka jako půjčku na podnikání v Rakousku právě od kyperské firmy Interkontraktor.

Novák býval považován za jednoho z nejvlivnějších členů severočeské ODS. V letech 1998 až 2002 vedl chomutovskou radnici. Mezi lety 2000 a 2006 hájil zájmy Chomutovska v Senátu a zasedal ve výkonné radě ODS.