Petříček: Česko by mělo přijmout dětské uprchlíky, jejich situace mi není lhostejná

Petříček: Není mi lhostejné, v jakých podmínkách žijí uprchlíci v Řecku (zdroj: ČT24)

Česká republika má podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) kapacitu přijmout nezletilé uprchlíky z Řecka, o jejichž osudu jednal loni na podzim ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). V uprchlických táborech hrozí podle Petříčka nezletilým sexuální násilí a radikalizace. S částí pražské sociální demokracie se proto rozhodl přispět na uprchlický tábor částkou 20 tisíc korun. „Není nám to lhostejné,“ řekl Petříček v pořadu Interview ČT24.

O přijetí čtyřiceti dětských uprchlíků z uprchlických táborů v Řecku jednal na podzim ministr vnitra Hamáček, v neděli ale oznámil, že je Česko nepřijme. Atény podle něj odmítly Praze poskytnout seznam konkrétních dětí, případné přijetí afghánských a pákistánských mladíků pak ministr označil za bezpečnostní riziko.

„Posouzení rizik je záležitostí ministerstva vnitra,“ řekl k tomu šéf diplomacie Petříček. „Já jsem od začátku zastával pozici, že pokud tady máme české rodiny, které jsou schopné postarat se o nezletilé, měli bychom jim to umožnit. Je však otázkou, jestli osoby, které bychom přijímali, by s tím souhlasily a bylo by to v jejich zájmu. Podle informací, které mám od velvyslance, se skutečně jedná o jedince, o které by se muselo pečovat jinak, nemohli by být v rodinách,“ komentoval oznámení svého stranického šéfa Petříček.

Podle něj by přitom přijetí desítek nezletilých uprchlíků mimo jiné pomohlo vylepšit obraz Česka v zahraničí. „Zlepšilo by nám to vyjednávací pozici v rámci EU. Pokud odmítáme kvóty, chceme jiný model,“ řekl Petříček.

Pobyt v uprchlických táborech podle něj může nezletilým uškodit. „Upozorňoval jsem na riziko možné radikalizace. Nezletilí tam skutečně prožívají něco, co si neumíme představit. Podle mých informací nebo podle informací Rady Evropy jsou vystaveni třeba sexuálnímu násilí. To je špatná situace. Myslím si, že by bylo možné jim nabídnout lepší perspektivu alespoň na dobu, než by bylo možné je vrátit do zemí původu,“ myslí si ministr zahraničí.

„Situace uprchlíků nám není lhostejná“

Petříček proto ve středu oznámil, že hodlá spolu s dalšími členy pražské ČSSD věnovat na pomoc uprchlickému táboru Moria  20 tisíc korun. „Je to víceméně symbolický krok. Naši spoluobčané pomáhají v táborech v Řecku. Situace v zimě tam není moc dobrá, to si musíme přiznat. A nám není lhostejné, v jakých podmínkách tam lidé žijí,“ vysvětlil Petříček.

„Češi pomáhají obecně, je pozitivní, že jim věci nejsou lhostejné,“ řekl.

Připomněl, že Česká republika nedávno přispěla čtyřmi miliony korun na pomoc uprchlíkům v Bosně a Hercegovině. Materiální pomoc státům, které se potýkají s uprchlickou krizí, podle něj poskytli také hasiči. „Jde o to zajistit lidem alespoň základní standard, aby přežili zimu,“ dodal ministr.

Celý rozhovor, v němž Petříček mimo jiné hodnotí změnu ve vedení ministerstva dopravy i českou zahraniční politiku vůči Číně, si můžete pustit ve videu.