PES klesl na 76 bodů. Každý třetí test je pozitivní

Rizikový index protiepidemického systému PES klesl na 76 bodů, což je spodní hranice nejvyššího, pátého stupně pohotovosti. Předtím se index, podle kterého se mají řídit opatření proti nemoci covid-19, držel tři dny v řadě na 81 bodech.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Za poklesem indexu stojí snížení reprodukčního čísla, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, ze zhruba 1,22 na 1,05.

Rizikové skóre pokleslo, nebo stagnovalo ve všech krajích. Nejnižší je nadále v Praze, kde je na 66 bodech, což odpovídá čtvrtému stupni pohotovosti.

V pátek přibylo 2669 případů covidu, což je nejméně od 13. prosince. Pokles je způsoben hlavně tím, že na testy přišlo méně lidí. Podíl těch pozitivních je dál vysoký, činí 34,7 procenta.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek řekl v pátek serveru Seznam Zprávy, že o vánočních svátcích se nechávají testovat hlavně lidé, kteří cítí příznaky nemoci nebo je na test poslal lékař.

V neděli budou zpřísněna opatření, Česko přechází do 5. stupně PES

Opatření proti šíření nemoci covid-19 v Česku se od neděle 27. prosince zpřísní, musí se například uzavřít většina obchodů a všechny provozovny služeb, o dvě hodiny se prodlouží zákaz nočního vycházení. Začíná platit nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti protiepidemického systému PES. Při předchozím stupni platilo z opatření několik výjimek, nyní se bude vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) snažit počet výjimek minimalizovat.

Prodávat bude možné v obchodech od neděle pouze základní potřeby. Ani v supermarketech si nebudou moci lidé koupit to, co neseženou v malých obchodech potravin – třeba elektroniku, hračky nebo oblečení. Povolen je prodej benzinu, léků či brýlí a otevřeny budou moci být i zverimexy, prodejny novin a tabáku, prádelny, autoservisy, železářství, květinářství nebo galanterie.

Původní tabulka opatření ministerstva zdravotnictví uvádí pro pátý stupeň rovněž zákaz prodeje v neděli a ve státní svátek. Nyní ale budou muset mít obchody zavřeno jen ve státní svátky. Obchody také budou moci vydávat zboží objednané na dálku.

Od neděle se rovněž znovu zavřou všechny provozovny služeb nebo třeba lyžařská střediska, která mohla být nyní otevřena. Omezí se shromažďování ve vnitřních i venkovních prostorech ze šesti na dva lidi a prodlouží se zákaz nočního vycházení, který nově bude začínat místo ve 23:00 už ve 21:00 a potrvá do 05:00. Návštěvy v domovech seniorů budou dále možné s negativním testem na koronavirus.

Do škol budou moci v pátém stupni po konci vánočního volna od pondělí 4. ledna osobně docházet jen žáci prvních a druhých tříd základních škol a otevřené zůstanou ještě mateřské a speciální školy. Ostatní žáci a studenti se budou muset vzdělávat na dálku.

V pravidlech pro nošení roušek či jiné ochrany úst a nosu se nic nemění. Ochranné prostředky jsou dále povinné ve všech vnitřních prostorech a vybraných veřejně přístupných místech. Dále platí uzavření ubytovacích zařízení a restaurací, které mohou mít pouze v době mimo zákaz vycházení otevřené výdejní okénko. Zavřené jsou dál galerie, muzea, památky, zoo, bazény a fitness centra. Ve sportu jsou povoleny pouze profesionální soutěže bez diváků a v divadlech, kinech nebo koncertních sálech platí také zákaz přítomnosti diváků.