Onkologové nepřistoupí k čekacím listinám, pojišťovny zaplatí

Praha - Onkologové nebudou zatím dělat čekací listiny pro pacienty, nepovažují to za aktuální. Zdravotní pojišťovny slíbily, že léčení pacientů s rakovinou zaplatí. Žádné centrum dosud pacienty neodmítlo, uvedl po dnešním jednání onkologů se zdravotními pojišťovnami a zástupci ministerstva zdravotnictví předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček. V médiích se objevily informace, že nemocnicím došly peníze pro letošní rok, a tak nové pacienty s rakovinou berou na léčení do center jen za ty, kteří se vyléčí, nebo zemřou. Oslovení ředitelé nemocnic to ale nepotvrdili, péči prý v žádném případě neomezují.

VZP v tuto chvíli nemá se všemi komplexními onkologickými centry podepsány dodatky ke smlouvám, ve kterých stanoví aktuální výši úhrad. Pro managementy nemocnic tedy podle Vorlíčka zůstává zatím problém, aby zajistily všem pacientům léčení. Centra peníze navíc dosud nemají. „Je důvod k ostražitosti a velmi tvrdému vyjednávání. Atakujeme VZP, aby se zlepšila ve své administrativě,“ řekl pro ČT profesor Vorlíček.

Ředitelé nemocnic ale nevidí žádný důvod, proč by se pacienti měli obávat. Podle onkologů dochází ke spekulacím právě proto, že s většinou českých center ještě nebyly podepsány dodatky ke smlouvám. Zdaleka se ale nejedná o léčbu rakoviny obecně. „Problémy s úhradou se týkají pouze tzv. biologické léčby, která se ovšem používá jen v ojedinělých případech. Pokud ji bude pacient potřebovat, nemocnice ji zajistí na vlastní náklady,“ uvedla pro ČT mluvčí Fakultní nemonice v Plzni Renata Jenšíková.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Také ředitelka krajské pobočky VZP v Plzni Miloslava Šlajsová nevidí důvod k obavám. „Všichni pacienti mohou být přijímáni nadále v nemocnicích, pojišťovna samozřejmě bude jejich léčbu hradit,“ uvedla. Právě Plzeňský kraj je ve výskytu rakoviny dlouhodobě na prvním místě nejen v Česku, ale i v celé Evropě. Počet nemocných tu rok od roku přibývá, náklady na léčbu se zvyšují. V loňském roce přibylo na plzeňské onkologii 2 a půl tisíce nových pacientů.

CT nádoru
Zdroj: ČT24