Omezíme výpadky léků, slíbil Válek. V pondělí by každá lékárna v Česku měla dostat dvacet balení penicilinu

Studio ČT24: Ministr zdravotnictví k dostupnosti penicilinu (zdroj: ČT24)

Naším plánem je zvýšit odolnost českého trhu a omezit výpadky, podařilo se nám zrealizovat tři kroky z pětibodového plánu a další učiníme do konce roku, řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) k aktuální situaci o dostupnosti penicilinu a jeho dodávkách. Šéf asociace velkodistributorů léčiv Jan Rohrbacher uvedl, že v pondělí by každá lékárna v Česku měla dostat dvacet balení penicilinu. Distribuce obdrží v pátek 52 tisíc balení.

„Věřím, že v průběhu pondělí budou už peniciliny distribuovány postupně do všech lékáren v České republice. Máme-li 2600 lékáren a 52 tisíc balení, zhruba by teoreticky měla každá lékárna dostat dvacet balení penicilinu a věřím, že se ta situace v nejbližších týdnech velmi zklidní,“ řekl Rohrbacher. 

Řešení problémů s dodávkami podle Válka má zajistit pět bodů – zákon, který již umožnil na výjimku dodávku v Česku neregistrovaných léků, zvýšení konkurence firem na trhu s léčivy, zajištění jejich výroby v Česku, projednávaná novela zákona o léčivech a zvýšení počtu dodavatelů mimo Evropu.

Ministerstvo podle něj již splnilo tři kroky a další budou následovat ke konci roku. „První krok jsme splnili loni v prosinci, a to, že můžeme dovážet léky na mimořádný dovoz, vláda určí úhradu a jde o lék, který by zde normálně nebyl,“ uvedl Válek.

Ministerstvo rovněž podle Válka splnilo i druhý krok – zvýšení odolnosti trhu. „Zlikvidujeme monopoly, budeme se snažit dostat na český trh více dodavatelů, aby se nestávalo, že zásadní lék má dodávky od jedné firmy, a když se něco stane, tak lék není k dispozici,“ uvedl s tím, že se dodávky zvýšily o několik set procent.

Ne vše jde udělat jen v Česku, říká Válek

Třetím krokem je pak dostupnost léku ve všech lékárnách. Podle Válka je například penicilinu nyní dostatek, problém je ale jeho distribuce i do menších lékáren. „Chci poděkovat Asociaci distributorů, která se pro to snaží udělat maximum,“ uvedl Válek s tím, že zatím není opora v zákoně, která ale brzy přijde. „Pevně věřím, že novela zákona o lécích brzy projde a my se dostaneme do situace, kdy bude povinnost dostávat lék do každé lékárny,“ dodal Válek. V platnost by nový zákon mohl vstoupit od ledna.

Další dva body pak budou řešit toto téma na evropské úrovni. „Odolnost evropského trhu znamená zvýšení odolnosti i toho českého. Ne vše se dá udělat jen na úrovni českého trhu a my budeme prosazovat farmabalíček. Aby se nestávalo, že lék, který je vzácný a drahý, tak bude registrován jen ve dvou zemích a Česko by bylo opomíjeno,“ dodal.  

S výpadky dodávek antibiotik se Česko i další země potýkají už od konce loňského roku. Válek už deklaroval, že na podzim bude už penicilinových antibiotik dostatek. Podle České asociace farmaceutických firem (ČAFF) loni za rok bylo do Česka dodáno asi 385 tisíc balení penicilinových antibiotik, dodávají je tři výrobci. Ti podle ČAFF deklarovali, že do Česka na podzim dodají stovky tisíc balení, proti loňsku až dvojnásobek. Do konce září jich mělo být asi dvě stě tisíc, v říjnu a listopadu 140 tisíc.