Obhájkyni Žondry se nelíbí způsob úterního výslechu Kvitové a stěžuje si na podjatost soudu

V případu napadení tenistky Petry Kvitové vznesla obhajoba námitku na podjatost senátu Krajského soudu v Brně. Podle obhájkyně soud v úterý nerozhodl veřejně o tom, jak bude Kvitová vypovídat. Senát následně rozhodl, že podjatý není. Obhajoba proti tomu podá stížnost, kterou bude řešit olomoucký vrchní soud. Z činu je obžalován třiatřicetiletý Radim Žondra, jenž ale vinu popírá. Muži za vydírání a porušování domovní svobody hrozí v případě uznání viny až 12 let vězení.

Obhájkyně obžalovaného Radima Žondry Lucie Janovská Nejedlá soud v úvodu dalšího dne hlavního líčení požádala, jestli by mohl přehrát začátek úterního hlavního líčení. Předsedkyně senátu Dagmar Bordovská to odmítla s odůvodněním, že pro to není žádný důvod.

Podle obhájkyně měl soud v úterý veřejně rozhodnout, jak bude Petra Kvitová vypovídat. Tenistka kvůli prožitému traumatu už dříve požádala, aby byla vyslechnuta v nepřítomnosti obžalovaného, soud jí to umožnil.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka vypovídala v oddělené místnosti, zvuk byl do místnosti přenášen prostřednictvím reproduktorů. Podle obhájkyně tím, že soud o tomto nerozhodl veřejně, zkrátil obžalovanému procesní práva. Obhájkyně proto podala námitku nezákonnosti provedeného důkazu, následně i námitku podjatosti soudu. Senát rozhodl, že podjatý není, obhajoba proti tomu podá stížnost. Bude ji řešit Vrchní soud v Olomouci. 

Žondra zpochybnil průběh rekognice, při které ho tenistka poznala

Obžalovaný Radim Žondra také u soudu zpochybnil průběh rekognice, při které ho tenistka opakovaně poznala. Takzvaná rekognice, tedy ztotožnění pachatele, se konala v případu třikrát, první krátce po napadení tenistky, kdy mezi osmi desítkami fotografií pachatele Kvitová nepoznala.

Další rekognice se uskutečnila až v květnu 2018, kdy Kvitová mezi 12 fotografiemi obžalovaného bezpečně poznala. „Byl to ten a nikdo jiný,“ přečetla předsedkyně senátu Dagmar Bordovská slova, kterými Kvitová Žondru určila.

Muže tenistka jednoznačně poznala pod číslem tři, následně i pod číslem šest. Zhruba o tři týdny později obžalovaného bezpečně poznala i mezi pěti figuranty při rekognici naživo. 

Druhá rekognice byla podle Žondry provedena pozdě, vzhledem k tomu, že policie si jej prý vytipovala za pachatele už asi o čtyři měsíce dříve. Mezi druhou a třetí rekognicí byl podle něj krátký časový odstup, a rekognice byla prý ovlivněna i tím, že ho Kvitová už dříve poznala na fotografii.

Důkazy o tom, že byl Žondra v práci, stále chybí

U soudu vypovídali další dva svědci, nic podstatného od nich ale nezaznělo. Subdodavatel stavby v Napajedlích na Zlínsku, kde se měl podle obhajoby Žondra v den napadení pohybovat, potvrdil, že na stavbě pravidelně probíhaly kontrolní dny a že subdodavatelé na nich měli být přítomni. Kontrolní den na stavbě byl i 20. prosince 2016, tedy v den napadení Kvitové, není ale žádný důkaz o tom, že se jej účastnil i Žondra.

Další ze svědků měl od Žondrova kolegy půjčené peníze a vracel je prostřednictvím Žondry, který splácení údajně urgoval. „Policie si to vyložila tak, že já sháním finanční prostředky, což není pravda. On je měl půjčené a já dostával nějaké provize za zprostředkování,“ řekl Žondra.

Jednání bude pokračovat 26. března. Vyslechnuti budou další svědci a podle soudkyně by mohl padnout i rozsudek.

Radim Žondra se podle žalobce v prosinci 2016 dostal do bytu Kvitové pod falešnou záminkou, že jde na revizi kotle. Napadl ji a vážně ji pořezal na ruce. Odešel, když mu nabídla 10 tisíc korun, které si vzal.

Žondra vinu popírá, tvrdí, že tou dobou byl na stavbě v Napajedlích. Momentálně je ve výkonu trestu kvůli jinému případu.