Oběti AIDS si připomnělo i Česko

Praha - K celosvětové vzpomínce na oběti nemoci AIDS se dnes připojilo také Česko. Preventivně informační akce Světlo pro AIDS má lidem připomenout, že sice byly vyvinuty účinné léky, nemoc se ovšem stále vyléčit nedá. Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP) pořádala vzpomínkovou akci v horním konci Václavského náměstí. Reálně může být infikovaných v Česku 15 až 30 tisíc.

Střední Evropa patří dosud k oblastem s nízkým výskytem této infekce, nakažených ale v posledních letech prudce přibývá. V Česku se počet nově nakažených za posledních pět let zdvojnásobil z 90 na 180 případů, což bylo nejvíce od poloviny 80. let, kdy u nás začalo první testování.

Podle Světla pro AIDS stále chybí osvěta a prevence. Nejvíce kolemjdoucí zajímalo, jak se vir přenáší a jak se mohou chránit. „Ke zlepšení by pomohlo, kdyby se našly peníze, aby se prevence mohla dělat,“ podotkl Petr Sobek, organizátor ČSAP. Nejčastěji se lidé nakazili při nechráněném sexu, přes šest procent při užívání drog.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Podpořit lze také kampaň „Červená stužka“, která je spojena s veřejnou sbírkou. Jedná se o prodej odznaku v hodnotě 20 korun. Akce se účastní 50 škol z celé České republiky. Peníze půjdou na provoz Domu světla, který se přímo věnuje lidem s HIV a AIDS.

AIDS
Zdroj: ČT24