O ošetřovné požádalo 450 tisíc lidí. Kvůli chybám ještě některým nepřišla ani dávka za březen

Zhruba 450 tisíc lidí požádalo kvůli zavřeným školám o ošetřovné. Tři sta tisíc žádostí zaměstnanců vyřizovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), na ministerstvo průmyslu pak dorazilo asi sto padesát tisíc žádostí živnostníků. Kvůli zahlceným úřadům, ale i chybám při odesílání elektronických žádostí nabíralo vyplácení dávek zpoždění. Některým rodičům například přišel březnový příspěvek až v červenci.

K poslednímu červnu evidovala ČSSZ celkem 300 180 žádostí o ošetřovné. Úředníci přitom museli měsíčně zpracovat až o 200 tisíc formulářů víc než loni. Na ministerstvo průmyslu, které vyřizuje ošetřovné pro živnostníky, pak přišel poloviční počet žádostí – zhruba sto padesát tisíc. Některé ale úřad vyřadil nebo je dosud posuzuje.

„127 tisíc je schválených, 11 tisíc zamítnutých (zejména duplicitní žádosti na jedno IČ, případně žádá obchodní společnost, a ne OSVČ), šest tisíc žádostí bylo vráceno do opravy a čekáme na podklady od žadatelů, šest tisíc žádostí je aktuálně v hodnocení. Proplaceno bylo zhruba 1,4 miliardy korun,“ uvedla pro Českou televizi mluvčí resortu Miluše Trefancová.

„ČSSZ vyřídila každý měsíc od dubna do června letošního roku více než půl milionu dávek nemocenského pojištění (kam patří i ošetřovné), což je v každém měsíci asi o 200 tisíc více než ve srovnatelném období minulého roku. Jedná se o nárůst agendy o 66 procent,“ uvedla pro ČT mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová.

I kvůli zahlcení úřadů tak chodí dávky rodičům s několikaměsíčním zpožděním. Nebo dosud nepřišly vůbec. „Tři měsíce bez příjmů, to už musí pocítit skoro každý. Naučili jsme se vyjít s málem, ale kdybych na to byla sama, dostala bych se již do existenčních potíží,“ popisuje Lucie Vavrečková z Ostravy, která o ošetřovné žádala v březnu. Se synem byla doma od doby, kdy kvůli koronaviru zavřela školka. Kvůli péči o dítě nemohla chodit do práce.

Vavrečková na úřad několikrát volala, tam však její dokumenty nenašli. „Doručenku z datové schránky ale máme a naše paní účetní vše několikrát kontrolovala a odesílala znovu,“ dodává Vavrečková. S tím, že úředníci nemohou najít formuláře zaslané elektronicky, se setkali i další rodiče diskutující o problému na Facebooku.

Ošetřovné vyplácí ČSSZ podle zákona do 30 dnů ode dne, kdy úřad dostane kompletní podklady pro výpočet dávky. „Při velkém množství elektronicky zasílaných dokumentů, které navíc někteří zaměstnavatelé zasílali opakovaně, nelze v ojedinělých případech vyloučit, že přijaté elektronické podání nebylo zpracováno,“ připouští Drmolová.

Podobnou zkušenost má i Lucie Mikolajová, živnostnice z Prahy, která byla doma s dítětem školního věku. „Dlouho mi nepřišlo vyrozumění k žádosti o ošetřovné za duben. Zavolala jsem proto na kontaktní linku ministerstva, kde mi řekli, že má žádost o ošetřovné za duben podaná přes datovou schránku jim vůbec nedorazila, a jelikož už je po termínu podávání žádostí, nemůžu už za duben žádat,“ popisuje Mikolajková s tím, že po domluvě s call centrem ministerstva průmyslu mohla žádost s původní doručenkou přeposlat. Druhého července pak ženě přišlo vyrozumění, že dávka bude vyplacena.

Někdy chybí podpis nebo potvrzení

Ministerstvo stejně jako ČSSZ upozorňuje, že mnoho lidí vyplňuje formuláře chybně, žadatelé je posílají e-mailem bez elektronického podpisu nebo nedodají přílohu o uzavření školy nebo školky.

„Žadatelé také často špatně uvedli číslo účtu, IČ či DIČ, žádost nepodepsali a tak dále. V některých případech se tak musely žádosti vracet k doplnění či opravě opakovaně, což samozřejmě ovlivňuje celkovou rychlost vyřizování všech žádostí,“ vysvětluje Trefancová.