Novou ředitelkou Českých center se stala Jitka Pánek Jurková. Chce posilovat dobré jméno Česka

Nová generální ředitelka Českých center Jitka Pánek Jurková chce skrze centra prezentovat Česko jako zemi mimořádného kulturního dědictví, která ale žije v současnosti a je aktivním členem mezinárodního společenství. Řekla to na páteční tiskové konferenci poté, co ji ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvedl do funkce. Další rozšíření sítě Českých center se nyní neplánuje, je potřeba se soustředit na spuštění plnohodnotného provozu nově vzniklých center v Bělehradě a Tchaj-peji, řekl šéf diplomacie.

Síť Českých center tvoří osmadvacet zahraničních poboček určených k propagaci republiky. „V tuto chvíli se potřebujeme soustředit na to, abychom ta nově vzniklá Česká centra plně ustavili a spustili jejich plnohodnotný provoz. Mluvím především o Bělehradu a Tchaj-peji,“ řekl Lipavský. Podle Pánek Jurkové je síť v současnosti adekvátní ambicím a velikosti veřejné diplomacie státu velikosti Česka.

Pánek Jurková vnímá jako svůj zásadní úkol posilovat prostřednictvím veřejné diplomacie dobré jméno Česka ve světě.

„Budeme v Českých centrech vnášet do mezinárodní debaty hodnotová stanoviska, klást důraz na princip udržitelnosti včetně ekologické. Chceme Česko v zahraničí prezentovat jako zemi mimořádného kulturního dědictví, která ale žije v současnosti a je aktivním členem mezinárodního společenství,“ uvedla. Poznamenala, že musí jít o transparentní instituce, které s veřejnými prostředky nakládají efektivně.

„Česká centra jsou výkladní skříní naší veřejné diplomacie a pod správným vedením patří i k silným nástrojům české zahraniční politiky,“ řekl Lipavský. Centra jsou podle něj důležitým místem setkávání, vzdělávání a kulturní výměny, jejich akce a projekty posilují vztahy s ostatními zeměmi a podporují dialog mezi kulturami.

Jedním z úkolů nové generální ředitelky podle šéfa diplomacie bude zajistit ve spolupráci s generálním komisařem Ondřejem Soškou úspěšnou účast Česka na světové výstavě Expo 2025 v Ósace.

Od roku 2018 dosud byl generálním ředitelem Ondřej Černý, někdejší ředitel Národního divadla. Lipavský mu poděkoval za jeho práci i při řešení složité agendy, například osudu Českého domu v Moskvě v době ruské agrese proti Ukrajině.

Kulturní diplomatka Pánek Jurková vystudovala mezinárodní vztahy a antropologii na Univerzitě Karlově a na Amsterdamské univerzitě. Pracovala také jako vedoucí kulturního oddělení izraelského velvyslanectví, České centrum v Belgii vedla od roku 2017.

Pracovala mimo jiné na přípravě i realizaci oficiálního kulturního programu českého předsednictví v Radě Evropské unie v loňském roce.

  • Jitka Pánek Jurková vystudovala mezinárodní vztahy a antropologii na Univerzitě Karlově a na Amsterdamské univerzitě. Kulturní diplomacii se věnuje celý profesní život: začínala v Českých centrech, později pracovala jako vedoucí kulturního oddělení Velvyslanectví Státu Izrael, jako dramaturgyně Bohemian Heritage Fund a řídila řadu mezinárodních kulturních iniciativ. Do Českých center se vrátila, aby v letech 2017–2023 vedla České centrum v Bruselu. V tomto období se svým týmem stála za konceptem a průběhem velké části kulturního programu českého předsednictví v Radě EU. Kulturní diplomacii se věnuje také akademicky a popularizačně – píše o ní a přednáší. Je spoluautorkou knihy Ambasadoři bohémy: Současná česká kulturní diplomacie a její dilemata (s Eliškou Tomalovou) a podcastu Jazzman versus špioni: Umění jako tajná zbraň mezinárodní politiky.
  • Zdroj: mzv.cz