Nezaměstnanost v květnu klesla na 3,6 procenta, volných míst ubylo

Události: Nezaměstnanost (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla na 3,6 procenta, v dubnu byla o jednu desetinu procentního bodu vyšší. Pokles způsobil hlavně rozjezd dalších sezonních prací a nástup turistické sezony. Úřady práce evidovaly ke konci května 274 322 uchazečů o práci, meziměsíčně o 5756 méně. Volných pracovních míst je dál méně než zájemců o práci, proti předchozímu měsíci jich ubylo o 1529 na 266 517. Vyplývá to z informací, které v pondělí zveřejnil Úřad práce.

Nezaměstnanost oproti dubnu klesla ve všech 14 krajích a v 70 ze 77 okresů Česka. Nejvyšší nezaměstnanost byla v květnu v Ústeckém kraji, kde činila 5,9 procenta. Naopak nejnižší byla v Praze a na Vysočině, kde shodně dosáhla 2,7 procenta. Mezi okresy byla nezaměstnanost nejvyšší na Karvinsku, kde dosáhla 8,1 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl v okrese Praha-východ, kde práci hledalo 1,4 procenta lidí.

Loni v květnu byla nezaměstnanost nižší, a to 3,5 procenta. Bez práce bylo tehdy 253 893 lidí a volných míst bylo 285 692.

Pokles kvůli sezonním pracím

Květnová míra nezaměstnanosti z velké části klesla kvůli pokračujícímu nástupu sezonních prací ve stavebnictví a začínající turistické sezoně. Počet volných míst podle Úřadu práce ČR stagnuje, na jedno připadá zhruba jeden uchazeč, největší poptávka je po řidičích a po obsluze strojů.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, kteří mohli ihned nastoupit do práce, bylo v Česku v květnu 251 314.

Podle statistik roste podíl uchazečů, kteří hledají práci déle než 12 měsíců. Proti loňsku výrazně vzrostl počet rekvalifikací. „Letos nastoupilo na rekvalifikace 17 019 lidí, přičemž ke konci května se jich účastnilo 4689 osob, což je meziročně nárůst o 83 procent,“ uvedl ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Analytici pokles očekávali, přispělo k němu i navýšení mezd

Květnový pokles nezaměstnanosti o desetinu procentního bodu je očekávaný, stojí za ním sezonní faktory, potvrzují analytici, které oslovila ČTK. Upozorňují, že oproti loňsku se podíl nezaměstnaných mírně zvýšil, trh práce ale stále zůstává napjatý a firmám se nedostává zaměstnanců.

Analytici předpokládají, že nezaměstnanost nadále nebude znamenat pro českou ekonomiku problémy. Pro nejbližší měsíce očekávají její stagnaci, za celý letošní rok očekávají průměrnou nezaměstnanost 3,7 procenta po loňských 3,6 procenta.

Kromě sezonních důvodů je dalším faktorem souvisejícím s poklesem míry nezaměstnanosti jarní navyšování mezd, což přispělo k menší ochotě zaměstnanců měnit zaměstnavatele, domnívá se generální ředitel společnosti Randstad ČR Martin Jánský.