Několik stovek lidí v Rakovníku uctilo památku zavražděného muže

Rakovník - Několik stovek lidí se dnes večer sešlo na rakovnickém náměstí, kde byl v noci na sobotu zavražděn sedmadvacetiletý Jan Stričko. Lidé zde minutou ticha uctili jeho památku a po necelé půlhodině se rozešli. Na situaci dohlížela v celém městě početná skupina policistů, vše se ale odehrálo bez incidentů.

Akce začala po šesté hodině na rakovnickém nádraží, odkud se asi 200 lidí vydalo směrem k Husovu náměstí. Na náměstí na průvod čekalo na 250 osob. „Pomsta bude,“ hlásal drobný nápis nad pietním místem. Setkání se ale uskutečnilo v poklidu. Jeho organizátoři na něm mimo jiné uspořádali sbírku pro pozůstalé.

Na internetových stránkách Autonomních nacionalistů byla vyvěšena zpráva, že Jana Stičku zabil jednadvacetiletý Rom, policie toto ovšem považuje za účelově zveřejněnou dezinformaci.

Někteří účastníci piety provolávali nacistická hesla a převraceli popelnice

Rakovnický starosta Zdeněk Nejdl sdělil, že městský úřad neměl na základě oznámení, které organizátoři učinili, důvod shromáždění zakázat. To potvrdil i mluvčí rakovnické policie René Černý. „K porušení zákona nedošlo, pořadatel dodržel, co slíbil,“ konstatoval po skončení akce.

Asi hodinu poté se ale v okolí náměstí ještě pohybovali někteří jedinci, kteří podle policie provolávali nacistická hesla a převraceli popelnice. „Je to jejich taktika - roztříštit policejní síly po městě,“ řekl kolem půl deváté novinářům Černý. Podle něj zatím nikdo nebyl předveden, policie situaci nadále monitoruje.

Na pořádek podle něj od odpoledne dohlíželi téměř všichni policisté z rakovnického ředitelství, vypomáhali jim i kolegové ze sousedních okresů. Kolik přesně bylo policistů nasazeno, Černý nevěděl, celkový počet odhadl na 120. „Celý policejní okres je tady. Všechno, co má ruce a nohy,“ řekl během pochodu rakovnický místostarosta Jan Švácha. Dodal, že kdyby se během akce stalo něco jinde, byl by to problém. Například velitel městských strážníků se musel kvůli akci vrátit z dovolené, dodal místostarosta.

Policie z vraždy obvinila jednadvacetiletého Michala Navrátila a vyloučila rasový podtext vraždy. Oba muži se údajně pohádali a potom napadli. Podle svědků byl sedmadvacetiletý muž dvakrát bodnut do hrudníku. Zdravotníci se ho neúspěšně pokoušeli oživit. Muž zemřel v nemocnici. Navrátilovi hrozí až 15 let vězení.