Nejvyšší soud obdržel dovolání expremiéra Nečase potrestaného za křivou výpověď

Nejvyšší soud obdržel dovolání bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) potrestaného za křivou výpověď v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Nečas dovolání podal už v květnu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který se případem zabýval jako soud prvního stupně. Tento týden dovolání spolu se spisem dorazilo k nejvyšší instanci do Brna, vyplývá z databáze InfoSoud.

Nečasův právník Adam Černý už dříve sdělil, že verdikt nad Nečasem je v rozporu s konstantní judikaturou Nejvyššího soudu.

Expremiér Nečas podle pravomocného rozsudku dvakrát křivě svědčil u soudu ve prospěch své manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). Odvolací pražský městský soud mu za to letos v květnu potvrdil roční podmíněný trest a peněžitý trest ve výši sto tisíc korun. Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze. Trvá nicméně na tom, že říkal pravdu.

Obvodní soud i odvolací senát dospěly k závěru, že Nečas se snažil vyvinit svou manželku i tři její spolupachatele – vojenské zpravodajce. Soudy poukázaly na to, že Nečas měl v kauze Vojenského zpravodajství možnost odmítnout výpověď vůči blízké osobě, což neučinil. Zároveň byl řádně poučen o tom, že v takovém případě musí mluvit pravdu.

Nečasova někdejší milenka a šéfka jeho kabinetu Nagyová nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu první manželku Radku a také dva zaměstnance úřadu vlády. Nečas tvrdí, že požádal svou tehdejší šéfku kabinetu Nagyovou, aby mu zprostředkovala pomoc zpravodajců, protože cítil obavu o své bezpečí. Soudy ale dospěly k názoru, že iniciátorkou sledování byla výlučně Nagyová, která chtěla získané informace zneužít k osobnímu prospěchu. Kauza vedla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády.

Na základě Nečasových výpovědí z let 2015 a 2017 soud nejprve ženu opakovaně osvobodil. Nakonec ji justice potrestala nejpřísnějším možným podmíněným trestem a maximálním – tedy desetiletým – zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Stížnosti aktérů loni definitivně zamítl Ústavní soud. Bývalý prezident Miloš Zeman pak Nečasové před koncem svého mandátu udělil milost. Prominul jí zbytek zkušební doby.

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal Nečase a jeho ženu letos v červnu nepravomocně vinnými také v kauze podplácení poslanců ODS výhodnými „trafikami“. Nečasovi uložil podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitý trest ve výši milion korun, Nečasová dostala dvouletou podmínku a má zaplatit 300 tisíc korun. Nečas se ihned odvolal.