Nečasova vláda po 100 dnech: Zvládla dost, reformy ale jen nakousla

Praha - Přesně sto dní ve funkci má za sebou nový premiér Petr Nečas. Během nich musel řešit nejen koaliční hádky, ale třeba taky ničivé povodně a jeho kabinet se musel vyrovnat s drastickými škrty. Přesto ten největší úkol, kterým jsou zásadní reformy a uskutečnění slibovaného boje s korupcí, jej teprve čeká.

Nečas má za sebou prvních sto dní ve funkci, s ohledem na agendu se však žádného hájení nedočkal. Naopak toho má za sebou tolik jako jiní premiéři za polovinu volebního období. Musel se vypořádat s povodněmi, koaličními spory, ale také masovou demonstrací proti plánovaným škrtům. Zatím je však spokojený: „Zaprvé se podařilo sestavit vládu s parlamentní podporou. Zadruhé se vláda zatím shodla na všech krocích, které dělala.“

Svůj kabinet sestavil Nečas poměrně rychle. Kritiku ale sklidil za to, že ty nejsilnější resorty přenechal koaličním partnerům a že v žádném křesle neusedla žena. Tvrdou kritiku sklízí také od opozice, která sice souhlasí s mnoha koaličními návrhy, ale považuje je za plané sliby, jejichž uskutečnění má vláda v plánu za nepřiměřeně dlouhou dobu. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka dnes na tiskové konferenci označil kabinet za „vládu zklamání, provizoria a nesplněných slibů“. Zkritizoval také masivní škrty, na které nenavazuje koncepční politika.

Koalice se přestala hádat – alespoň navenek

Ve vládě musí Nečas nyní čelit svému dlouholetému politickému rivalovi - ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Právě on stál za zatím největší koaliční roztržkou, když se přes média s Nečasem hádali, kdo může za korupci na ministerstvu obrany. Jak ale hádka začala, tak i rychle skončila. „Kdo jsem já, abych hodnotil svého premiéra?“ uzavřel spor s blazeovaným úsměvem Kalousek.

Nečas ovšem není v jednoduché pozici. Všechny tři strany jsou v kabinetu v zásadě vyrovnané, a ODS tak nemůže hrát roli toho, kdo válcuje ostatní. Navíc zatím se jeho vláda na skutečné reformy jen připravovala. Ten opravdový boj uvnitř kabinetu i ve sněmovně Nečase teprve čeká.