Návrhy opozice čekají ve sněmovně i tři roky, poslancům dochází trpělivost

Některé opoziční návrhy zákonů čekají ve sněmovně už téměř tři roky na projednání. Předseda sněmovny slibuje, že nyní by na ně konečně mohla dojít řada. Desítky návrhů chtějí poslanci projednat do poloviny roku. Pokud se to ale nestane, opozice chce svolat mimořádnou schůzi.

Poslanci mají nyní před sebou dvě stovky návrhů, přednost ale dostávají ty vládní. Do prvního čtení tak sice jde 54 poslaneckých návrhů, některé ale čekají na projednání i dva roky. 

Od dubna 2014 je například v pořadí novela TOP 09 a Starostů, která chce změnit pravidla pro trestní stíhání zákonodárců. Od předloňského června se nestihla projednat ani komunistická novela exekučního řádu.

„Pokud mám jako poslanec zákonodárnou iniciativu, která vypadá tak, že když podám návrh zákona, tak se takřka dva roky nic neděje, tak to z mého pohledu není úplně ústavní,“ poznamenal místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09-S). 

Návrhy opozice čekají ve sněmovně i tři roky (zdroj: ČT24)

Vedení sněmovny dlouhodobý problém opakovaně řeší. Pro poslanecké návrhy proto vyčlenilo jeden den. „Bude to 9. únor. Doufám, že alespoň část zákonů projednáme. Stejně bychom postupovali i na dalších schůzích,“ řekl České televizi předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Do pololetí by chtěl seznam neprojednaných poslaneckých návrhů zkrátit na polovinu.

Jednotlivé kluby se tak budou muset rozhodnout, jakým novelám dají prioritu. Ty kontroverzní zřejmě budou čekat dál. Jde například o rok starý návrh poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09), který chce odtajnit anonymní dárce vajíček a spermií.

Poslanci nicméně mají od Nového roku k dispozici víc jednacích dní. Mohlo by tak nakonec dojít i na sporné předlohy. Pokud by se to ale nepodařilo, bude opozice podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika požadovat svolání mimořádné schůze.