Na začátku května klesl meziročně počet mrtvých na silnicích

Praha - Počet mrtvých na českých silnicích se oproti loňskému roku snížil. Za první čtyři květnové dny zemřelo 12 lidí, což je o pět méně. Podle předběžných policejních statistik se snížil i počet nehod na 1229, tedy o 444 méně než loni. Policie evidovala padesát zraněných. V loňském roce jich bylo 61.

Nejvíce obětí si kolize vyžádaly v neděli 4. května, kdy zemřeli čtyři lidé při 308 dopravních nehodách. Nejvíce nehod zaznamenali policisté v pátek, kdy vyjížděli k 434 haváriím. Ty si vyžádaly dva mrtvé.

Nejnebezpečnější byly v prvních čtyřech květnových dnech silnice Středočeského kraje, na kterých zemřeli čtyři lidé, dalších deset se zranilo. Stal se zde i druhý nejvyšší počet nehod, jen o čtyři méně než v Praze, kde se 180 havárií obešlo bez obětí na životech. Ve středních Čechách přistihli policisté také nejvíc řidičů pod vlivem alkoholu. Za volant jich usedlo 14.

V Karlovarském kraji neevidovala policie žádné úmrtí ani zranění. Stalo se zde padesát nehod, stejně jako v Pardubickém kraji. Nejméně aut havarovalo na Vysočině, kde policie vyjížděla k 46 nehodám.

Nejčastější příčinou nehod byl začátkem května nesprávný způsob jízdy. Řidiči také často jezdili nepřiměřeně rychle. Třetí nejčastější příčinou bylo nedání přednosti v jízdě.

Nejvíce dopravních kolizí se stalo v pátek (434). Vyžádaly si dvě oběti. Dopoledne zemřel řidič osobního auta u Skršína na Mostecku, když vyjížděl z vedlejší silnice. Při srážce utrpěl těžká zranění, kterým na místě podlehl. V odpoledních hodinách zahynul další muž při nehodě kamionu a tří osobních aut na silnici R7 u sjezdu na Slaný.

Tragická nehoda se stala i v sobotu večer na Písecku. Na místě zahynul čtyřiadvacetiletý muž, při převozu do nemocnice pak také tříměsíční miminko z auta, které řídil. Další dva lidé utrpěli při havárii tří vozů těžká zranění.

Tři chodci také nepřežili srážku s vlakem. V centru Prostějova zemřela pod koly osobního vlaku jednapadesátiletá žena. Podle policie ji svědkové viděli, jak záměrně vstoupila pod vlak. Případ proto policisté vyšetřují jako sebevraždu. V neděli odpoledne zabil pětašedesátiletého muže vlak na trati Olomouc - Uničov, v sobotu večer zahynul na železnici další muž v Trutnově. V pátek zranil nákladní vlak na Berounsku dvě děti.