Na Benešovsku vykolejil nákladní vlak, náhradních autobusů je málo

Čerčany (Benešovsko) - Nákladní vlak vykolejil dnes ráno na příjezdu do Čerčan. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Trať z Prahy na Benešov je stále neprůjezdná a náhradní dopravu zajišťují autobusy, řekli mluvčí benešovské policie Zuzana Stránská a mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar. Autobusy ovšem nedokázaly pobrat všechny cestující z vlaků, které jezdí ve vyloučeném úseku ze Senohrab do Benešova, zejména ve špičkách. Vlak patřící OKD Doprava jel ze Senohrab. Na příjezdu do Čerčan před mostem přes Sázavu vykolejily čtyři z 24 vagonů. Tři vykolejené vozy stojí mimo koleje na pražcích, jeden je nakloněn. Podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) bude trať neprůjezdná do zítřejšího rána. Škoda na vlaku byla předběžně vyčíslena na milion korun a na trati na 350 tisíc korun.

Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka byl provoz zcela zastaven v úseku mezi obcemi Senohraby a Čerčany. Osobní vlaky ze Senohrab do Čerčan nahradily autobusy.

„Abychom usnadnili cestování lidem, kteří chtějí cestovat do nebo z jižních Čech, upravili jsme režim náhradní dopravy u dálkových vlaků v době dopravní špičky, tedy od 13:00 do 21:00,“ doplnil Joklík. V tuto dobu mohou cestující dálkových vlaků použít pravidelné osobní vlaky, kterými dojedou z Prahy do Strančic a odtud je přímo do Benešova odveze autobus (rychlíky jsou v tomto úseku zcela odřeknuty). V Benešově mohou přestoupit na dálkové vlaky. To platí i v opačném směru. Takzvaný rychlý autobus ze Strančic do Benešova a zpět jezdí kyvadlově a nezastavuje v žádné další stanici. Dálkové vlaky pak odjíždejí z Benešova ve svých pravidelných časech.

Osobní vlaky z Benešova do Prahy jezdí za vyloučeným úsekem s půlhodinovým až hodinovým zpožděním.

S náhradní autobusovou dopravou byl během dne problém. Cestující z vlaků, které na benešovské trati jezdí až osmivozové, se totiž do přistavených vozidel nedokázali všichni vměstnat. „Autobusů je potřeba  velké množství a je velmi obtížné je hlavně ve špičce sehnat. Do vlaku se vejde více než 600 lidí, to je více než deset autobusů,“ shrnul mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Dráhy doporučují cestujícím, aby mezi stanicemi Praha hlavní nádraží - České Budějovice a zpět použili rychlíky jedoucí přes Zdice, Příbram a Písek. Cestujícím, kteří využijí těchto vlaků, bude umožněna přeprava na
jízdní doklady po původní trati bez doplacení rozdílu jízdného.

Na samotném vlaku je podle OKD Dopravy zhruba milionová škoda. Při nehodě byly poškozeny také koleje a trolej. Na kolejích a železničním svršku došlo k poškození zhruba stometrového úseku. „Předběžné odhady hovoří o několika stovkách tisíc korun,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Škody nabíhají také Českým drahám, které musí platit náhradní autobusovou dopravu. Ta bude pravděpodobně zavedena až do sobotního rána.