Místo, které chtělo ve věřitelském výboru H-Systemu družstvo Svatopluk, dal soud zástupci Majáku

Znovu kompletní je věřitelský výbor H-Systemu. Pražský městský soud jmenoval novým členem Tomáše Rozsypala, čímž sdružení Maják získalo ve výboru další zastoupení. Jmenován byl na uvolněné místo po Finančním úřadu pro Středočeský kraj. Upozornil na to deník Právo.

Uvolněné místo přitom podle deníku chtělo získat Stavební bytové družstvo Svatopluk sdružující část klientů H-Systemu, která se má podle rozhodnutí soudu vystěhovat z domů v Horoměřicích. Družstvo ve výboru žádného zástupce nemá. Kvůli obsazení místa zástupcem Majáku zvažují představitelé družstva podání ústavní stížnosti.

Správce konkurzní podstaty Josef Monsport minulý týden řekl, že ve věřitelském výboru je pět členů. Sdružení Maják hájí zájmy části klientů zkrachovalého H-Systemu, kteří se po krachu stavební firmy nepokusili dostavět byty, ale chtějí vložené peníze získat alespoň částečně zpět prostřednictvím prodeje majetku společnosti v konkurzu.

Se zástupci sdružení se sešel ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Po schůzce uvedl, že jednání se primárně týkalo soudních sporů o odškodné, které s ministerstvem vedou jednotliví členové sdružení kvůli průtahům v trestním řízení s manažery firmy. „Probíhá tam celá řada soudních sporů, takže v zásadě jde teď o to pobavit se o nich a hledat alternativní řešení,“ prohlásil ministr.