Ministři i kancléř Mynář u výslechu. Pozvala je komise k reorganizaci policie

V Poslanecké sněmovně se již popáté sešla vyšetřovací komise k reorganizaci policie. Po policistech a státních zástupcích si tentokrát pozvala vrcholné politiky. Jako první vypovídal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), večer pak přišel na řadu i vicepremiér Andrej Babiš (ANO), který reorganizaci dlouhodobě kritizuje. Pozvánku dostal také kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář, který nakonec vypovídal jen asi čtvrt hodiny. Prezidentův kancléř byl také hostem Hyde Parku ČT24 - kromě policie byla tématem také kauza Peroutka nebo bezpečnostní opatření na Hradě. Na otázky diváků odpovídal také na chatu.

Ministr vnitra Milan Chovanec, jehož podpis byl zásadní pro zahájení reorganizace elitních policejních útvarů, předstoupil před poslaneckou vyšetřovací komisi jako první z lidí pozvaných na pondělí. „Pan ministr odpověděl na všechno, na co jsme se tázali. V některých ohledech byla odpověď velice stručná,“ uvedl poté místopředseda komise Martin Lank (Úsvit).

Sám ministr ocenil, že se poslanci z vyšetřovací komise v problematice orientují. „Nebyla to politická debata, byla to debata konkrétní,“ poznamenal. Dodal, že navzdory kontroverzi, kterou policejní reorganizace vyvolala, měla by pokračovat další fází. „V současné době už probíhají analýzy, které směřují ke kroku dvě, to je vytvoření finanční policie,“ řekl Milan Chovanec.

Kvůli podpoře plánu připraveného policejním vedením se Chovanec dostal do střetu s vicepremiérem a předsedou koaličního hnutí ANO Andrejem Babišem, jemuž se podoba reorganizace nelíbila.

Babiš: Kladené otázky odpovídaly stávající atmosféře v koalici

Babiš předstoupil před komisi večer a po zasedání zopakoval, že podle jeho názoru byla reorganizace policie účelová. Podle ministra financí padla ze strany komise i otázka na jeho případné provázání s bývalým šéfem ÚOOZ Robertem Šlachtou - to Babiš odmítl. Se Šlachtou prý jednal prakticky jen v souvislosti s různými výhrůžkami vůči sobě.  

Šéf hnutí ANO také uvedl, že si připadal jako na policii a nad některými dotazy poslanců se podivoval. „Otázky, které mi byly kladeny, a způsob kladení odpovídaly stávající atmosféře v koalici,“ dodal na tiskové konferenci vicepremiér Babiš. 

Předseda vyšetřovací komise Pavel Blažek (ODS) k tomu podotkl, že v případě jiných výslechů by často nebyla poznat politická příslušnost členů komise: „V případě ministra Babiše by to poznat bylo, bylo to trochu stranické.“

Vedle obou ministrů dostal pozvánku také prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Ten dorazil na schůzku v podvečer. Před komisí vypovídal jen zhruba čtvrt hodiny. Po slyšení novinářům řekl, že poslanci se ho ptali na jména, která zná pouze z tisku. „Byl jsem dotazován na jména, která jsem v životě neslyšel, neviděl,“ sdělil.

Mynář měl vysvětlovat policejní odposlechy, na kterých se řeší jeho bezpečnostní prověrka. Již dříve sám tvrdil, že neví, proč ho poslanci pozvali, a je přesvědčen, že pokud je skutečně zajímá jeho bezpečnostní prověrka, měli by se spíše zeptat přímo těch, kteří o prověrce mluvili.

Některé z otázek se týkaly mě jakožto vedoucího Kanceláře prezidenta republiky ve vztahu k panu prezidentovi. A to sice, že jsem organizoval veřejně známé schůzky mezi panem prezidentem, panem ministrem Babišem a panem ministrem Chovancem.
Vratislav Mynář

Minulý týden se ke změnám v policejních útvarech před vyšetřovací komisí vyjadřoval Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jehož dopis členům vlády stál na počátku politického sporu o policejní reformu. Poslanci vyslechli také pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou a náměstka olomouckého vrchního státního zástupce Pavla Komára.

  • Policie se souhlasem ministerstva vnitra spojila k 1. srpnu bývalý Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (protikorupční policie) do Národní centrály proti organizovanému zločinu.
  • Na připravované změny upozornil na počátku června nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V dopise premiérovi a dalším členům vlády záměr kritizoval.
  • Chystané změny vyvolaly roztržku v koalici mezi ČSSD a ANO. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přes některé ústupky – například měsíční odklad reorganizace – změny schválil. Hnutí ANO nakonec z vlády neodešlo.
  • Kvůli chystaným změnám ohlásil v červnu odchod z funkce i od policie tehdejší ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Později nastoupil na Celní správu.

Již dříve před komisi přišel i Komárův nadřízený Ivo Ištvan, někdejší ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta a také policejní prezident Tomáš Tuhý či jeho náměstek Zdeněk Laube. Přišel i náměstek ředitele nové Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Vild, jenž dříve vedl protikorupční útvar. Centrála zastřešila právě protikorupční policii a také někdejší Šlachtův ÚOOZ.

Podle Martina Lanka komise po výpovědi ministra Chovance zvažuje, že některé svědky pozve ještě jednou. Konkrétně se zmínil o Robertu Šlachtovi. Dodatečně by mohli poslanci pozvat také ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) či bývalého ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Bílka.

Poslanci se zabývali také úniky odposlechů z citlivých policejních spisů. Předseda vyšetřovací komise Pavel Blažek (ODS) je přesvědčen,  že „jediná možnost těchto úniků je z orgánů státu, to znamená buď ze státního zastupitelství, nebo z policie“.