Ministr Pilný rovná se konec krize? Zlá krev mezi ČSSD a ANO stále zůstává

Události, komentáře: Konec vládní krize? (zdroj: ČT24)

Vládní krize se uklidňuje, ale napětí mezi dvěma většími vládními stranami zůstává. Sociální demokraté sice považují Ivana Pilného (ANO), jenž by se měl stát novým ministrem financí, za přijatelného, ale neutichá jejich kritika Andreje Babiše (ANO) ani jeho náměstkyně Aleny Schillerové. Navíc se poté, co premiér přijal nominaci Ivana Pilného (ANO) na ministra financí, znovu dostane ke slovu prezident, jenž se vrátil z návštěvy Číny.

Sociální demokraté považují Ivana Pilného za vhodného kandidáta na ministra financí zejména proto, že neměl nic společného s Agrofertem. „Je z poslanců za hnutí ANO relativně samostatný, relativně kompetentní, myslím si, že nemá vazbu na Agrofert a ne nějak extrémní vztah k panu Babišovi,“ shrnul v Událostech, komentářích pozici ČSSD její ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka.

Zopakoval přitom výhrady své strany nejen vůči Andreji Babišovi, jenž v posledních měsících čelil kritice kvůli nákupu korunových dluhopisů, dalším svým transakcím s Agrofertem či nahrávkám schůzek s novinářem, ale i vůči náměstkyni ministra financí Aleně Schillerové. Její nominaci na ministryni financí ČSSD odmítla.

„Neměla vazbu na Agrofert přímo, ale minimálně tam byla vazba, že jako náměstkyně nijak nepostupovala v šetření dluhopisů. (…) Je možné, že byla nějakým způsobem ovlivňována. Věřím, že pan Pilný takto ovlivňován nebude,“ poznamenal Jan Chvojka.

Podle poslance ANO a místopředsedy sněmovny Radka Vondráčka ale bylo odmítnutí Aleny Schillerové bezdůvodné, charakterizoval ji jako „bezúhonnou odbornou náměstkyni“. „Doufám, že se od pana premiéra dočkáme vysvětlení, kde se vzaly informace, že něco brzdí,“ poznamenal Vondráček. Je přitom přesvědčen, že předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka již neměl prostor k tomu, aby odmítl dalšího kandidáta na ministra financí.

Politici z ANO i ČSSD očekávají, že se nový ministr Pilný – pokud se jím stane, což je podmíněno tím, že prezident Miloš Zeman přijme po dvou týdnech čekání návrh na odvolání stávajícího ministra Andreje Babiše a potom i návrh na jmenování nového – v novém prostředí rychle zorientuje. Za problém nepovažují ani to, že Pilný ještě nedávno říkal, že ministrem být nechce. „Jak říká klasik, jen hlupák nemění své názory,“ poznamenal Jan Chvojka. 

Jak ale zdůraznil místopředseda Senátu Jan Kubera, který reprezentuje opoziční ODS, krizi neukončí ani výměna ministra financí. „Krize teď neskončí. Když vidíte ty dva lidi (Sobotku a Babiše), teď je tam k tomu ještě ve trojce Miloš Zeman, tak to nemůže dobře dopadnout. Bude se to táhnout do voleb a bude se to stupňovat,“ míní senátor.

Ačkoli stejně jako další představitelé ODS volá Kubera po předčasných volbách, uznal, že ani volby nemusí politické spory urovnat. „Volby pravděpodobně vyhraje hnutí ANO. Takže se nic nezmění, problém bude, jak v této situaci sestavit vládu. Bude to taková permanentní krize,“ očekává.

Zdůraznil však, že politické spory mají u veřejnosti nanejvýš nepříznivý ohlas. Nadále klesá reputace politiků bez ohledu na stranickou příslušnost. Toho jsou si vědomi i koaliční politici. „Nepadá to na sociální demokracii, na ANO, padá to na nás na všechny. Prostě ‚vy politici‘,“ přiznal Radek Vondráček.