Ministerstvo obrany zahájilo kontrolu ve státním podniku VOP CZ. Situaci řeší i Vojenská policie

Ministerstvo obrany zahájilo kontrolu ve státním podniku VOP CZ a v brzké době ho jeho zástupci navštíví. Sdělila to Simona Cigánková z tiskového oddělení resortu. Situací v podniku se zabývá i Vojenská policie (VP). Ředitel VOP CZ Marek Špok řekl, že se na Vojenskou policii obrátil kvůli snaze destabilizovat podnik šířením nepravdivých a zkreslených informací. VOP CZ v Šenově u Nového Jičína se zabývá opravami vojenské techniky či strojírenskou výrobou pro armádu i civilní sektor. Má zhruba šest stovek zaměstnanců.

Cigánková uvedla, že ministerstvo obrany situaci ve VOP CZ jakožto jeho zakladatel a majitel sleduje a vyhodnocuje. „A to zejména proto, že zkraje měsíce října jsme vedení podniku uložili úkol navrhnout opatření ke stabilizaci situace ve státním podniku. Zástupci vedení ministerstva, dozorčí rady i Českomoravského odborového svazu civilních zaměstnanců armády tudíž v brzké době navštíví podnik s cílem projednat aktuální situaci se zaměstnanci podniku i s jeho vedením. Zakladatel odmítá snižování platů ve státním podniku, a na základě obdržených informací zahájil v podniku kontrolu,“ uvedla Cigánková.

Mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková sdělila, že VP aktuálně vede řízení v trestní věci v souvislosti s nakládáním s majetkem státu, s nímž hospodaří VOP CZ. „S ohledem na fakt, že věc je v přípravném řízení, které je neveřejné, nebudeme poskytovat žádné další informace,“ uvedla Mlýnková.

Na situaci v podniku upozornil minulý týden server Novinky.cz, který napsal, že zaměstnanci a odbory VOP CZ poslali ministryni obrany stížnost na ředitele a žádost o jeho odvolání. Zaměstnanci byli podle serveru se způsobem Špokova řízení nespokojeni delší dobu, poslední kapkou byl pokus managementu zachránit špatný ekonomický výsledek škrtáním platů zaměstnanců.

Mluvčí VOP CZ Kateřina Urban Samková řekla, že veškerá jednání s odborovou organizací byla interní mezi odbory a vedením. „Odborová organizace nepodala žádnou stížnost směrem k ministerstvu obrany v žádné věci týkající se vedení VOP CZ,“ uvedl za odbory VOP CZ Tomáš Sýkora.

Ztráta třicet milionů

Špok se stal ředitelem podniku v létě 2022, předtím ho řídil v letech 2014 až 2019. Loni skončilo hospodaření podniku po letech čistým ziskem, který činil 468 tisíc korun, předloni byl ve ztrátě 59,3 milionu korun. Tržby podniku loni meziročně vzrostly o 216,7 milionu na 1,26 miliardy korun.

Ředitel uvedl, že díky výsledkům na konci roku zvýšili všem zaměstnancům platové ohodnocení o deset procent. Letos se VOP CZ stal hlavním strategickým partnerem švédské společnosti BAE Systems pro zakázku na 246 bojových vozidel pěchoty pro českou armádu za 59,7 miliardy korun. Podle Novinek bude letos VOP CZ hospodařit se ztrátou zhruba třicet milionů korun.

„Vzhledem k nutným investicím do podniku v rámci modernizace, digitalizace a ostatním jsme v průběhu roku hledali i cesty úspor, protože je nutné podnik pozvednout na úroveň konkurenceschopnosti a vlastní stability,“ řekl ředitel. Jediné uskutečněné snížení mzdy se ale podle něj po dohodě s odbory týkalo managementu, což mělo i ukázat, že se šetřením začne vedení u sebe. Ředitel tvrdí, že informace byla podnikem šířena úmyslně zkresleně a nepřesně.

„V souvislosti se snahou mediálně a interně destabilizovat důležitý státní podnik v oblasti obranného průmyslu před takto důležitou zakázkou jsem se již obrátil na příslušné orgány Vojenské policie, aby prošetřily okolnosti šíření nepravdivých a zkreslených informací, které mohou záměrně poškodit i obranyschopnost země. Zároveň jsem požádal o schůzku paní ministryni obrany, abych jí předal podklady, které mě k tomuto prohlášení vedly,“ uvedl Špok.