Median pro MfD: Ekonoma Švejnara nezná téměř polovina lidí

Praha - Téměř polovina obyvatel ČR (47 procent) vůbec nezná ekonoma Jana Švejnara, možného kandidáta na post příštího českého prezidenta. Za prezidenta by Švejnara chtělo 15 procent lidí. Podle necelých dvou třetin obyvatel (62 procent) by měla souboj o post prezidenta vyhrát současná hlava státu Václav Klaus. Vyplývá to z listopadového průzkumu, který vypracovala agentura Median pro dnešní Mladou frontu Dnes.

Prezidentského kandidáta občanských demokratů Klause podporuje 93 procent voličů ODS. Současný prezident má ovšem podle průzkumu sympatie i téměř poloviny (43 procent) voličů opozičních sociálních demokratů, kteří přitom zvažují podporu Švejnarovy nominace. Klaus se ve funkci příštího prezidenta zamlouvá i polovině voličů KSČM, jež rovněž uvažuje o Švejnarovi jako o svém možném prezidentském kandidátovi.

Současnému prezidentovi Klausovi respondenti nejvíce vytýkali způsob vystupování (64 procent). Další výhradou bylo to, že je v politice už příliš dlouho (40 procent) a že „je už starý“ (13 procent). V případě Švejnarových kritiků bylo nejčastější připomínkou to, že trvale nežije v ČR (72 procent).

Švejnar se definitivně rozhodne, zda se bude ucházet o post prezidenta, po schůzkách s politiky, které ho čekají tento týden.