Matěj Stropnický: Minimální mzda by měla být patnáct tisíc. Chceme také zdanit Airbnb

Matěj Stropnický hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Češi by měli podle Zelených brát minimálně patnáct tisíc korun měsíčně nebo 60 procent mediánu. V Událostech, komentářích to řekl předseda strany Matěj Stropnický. Představil také postoj strany k EU nebo návrh, podle kterého by se mělo zdanit vlastnictví druhých a dalších nemovitostí nevyužívaných k vlastnímu bydlení či podnikání. Chat či chalup by se ale toto opatření nedotklo.

Jste pro přijetí eura?

Ano.

Má Česká republika přijímat uprchlíky z muslimských zemí?

Pokud na tom bude shoda celé Evropské unie, tak v nějakém přiměřeném počtu má Česká republika nést také svůj díl odpovědnosti. Ano.

Jste v zájmu vyšší obranyschopnosti země pro znovuzavedení povinné vojenské služby?

Myslíme si, že nepovede k větší obranyschopnosti země, to znamená toto není správné řešení.

Je nějaký politický subjekt, se kterým byste za žádnou cenu nešli do vlády?

Za prvé je to premiér, který by byl obviněn, což hrozí v případě hnutí ANO. Za druhé si osobně neumím představit žádnou spolupráci s ODS nebo s panem Okamurou.

Víte, koho podpoříte v prezidentské volbě?

Rozhodneme se až po sněmovních volbách, protože předpokládáme, že teprve tehdy představí prezidentští kandidáti svůj kandidátský program a my se budeme rozhodovat podle toho. 

Děkuji za krátké odpovědi na anketní otázky. Vy už jste byli ve vládě – je to plus, nebo vás to poškodilo?

Jak se to vezme. Prosadili jsme tam jednu důležitou dobrou věc, a to byl program Zelená úsporám, do kterého jsme přivedli dvacet miliard korun, které vedly k zateplování. A byl to program, který se nikdy nerozkradl, ani koruna se z něj neztratila, domácnosti ušetřily mnoho tisíc korun každý rok v energiích. A byl to program, který se osvědčil, to znamená, i kdyby to byla jenom tahle jedna věc, tak to angažmá stálo do značné míry za to, byť bylo provázeno…

I když ta vláda se potom rozhádala, nevydržela úplně, a někdo vám může říct „no jo, to jsou ti problémoví, ti dělali problémy vládě a vzniká politická nestabilita“?

To byl okamžik, ve kterém velmi euroskeptická ODS prosadila to heslo v době našeho předsednictví Evropské unii – Evropě to osladíme. A my jsme velmi proevropská strana. My chceme, aby Česko Evropě nic neoslazovalo, abychom tam naopak byli důležitými, respektovanými, ale konstruktivními partnery, kteří třeba nesouhlasí vždycky se vším. Řeknou to tam u toho jednacího stolu a ne tady potom v Praze. To považujeme za neustálé okopávání kotníků a s tím chceme přestat, a tehdy to právě bylo pořád.

Tak u té Evropy zůstaňme, protože o tom píšete v programu. Ještě více začlenit do Evropy, to je vaše výzva, chceme Evropskou unii jako federaci. Skutečně?

Ano.

Federativní stát, něco jako Československo, akorát to bude mít 27 částí?

Možná o něco víc, něco jako Spojené státy americké. Chceme, aby vliv národních států, které se neustále zabývají svými partikulárními politikami, aby se postupně vzdávaly více pravomocí ve prospěch celku, ale ten celek musí být volený, to je velmi důležité. To znamená, musí být základem Evropské unie Evropský parlament, nikoliv jako dneska, který nemůže sám navrhovat zákony ve všech oblastech a kterému je skutečně odpovědná společná evropská vláda, dneska Evropská komise. Ale takový parlament, který je volený, má všechny kompetence, schvaluje rozpočet, schvaluje komisi, může ji odvolat.

Evropský parlament
Zdroj: ČT24

Rozpočet pro celou Evropu?

Chceme, tak jako současný francouzský prezident Macron, aby docházelo k posilování tvorby společného rozpočtu Evropské unie, ano.

To bude výhodné i pro Českou republiku, pro menší země?

Samozřejmě. My jsme stále ještě příjemci financí z Evropské unie a do budoucna je zkrátka potřeba, aby docházelo k většímu slaďování jednotlivých politik, protože všechno to, co my si myslíme, že si tam vydobyde národní stát, pakliže jsme menším národním státem, tak je pro nás výhodnější být tam u toho, kde máme jeden rovný hlas s 80milionovým Německem třeba. Tak to si myslím, že je pro nás výhodné. Ta integrace je pro Česko dobrá.

Takhle by to bylo, jeden rovný hlas s 80milionovým Německem, to znamená jednomyslné, jednohlasné rozhodování v Evropské unii?

Tak jednomyslné rozhodování v Evropské unii není ani dnes. Důležitá je tam ta vazba mezi parlamentem a evropskou vládou. Dneska Evropskou komisi fakticky sestavují, sice dobře, předseda Evropské komise, ale na základě nominací jednotlivých národních vlád. To znamená, že se v každé zemi odehrají volby v jiném okamžiku, vyhrají jednou sociální demokraté, v jiné zemi vyhrají třeba ale liberálové s konzervativci, to znamená, že Evropská komise je vlastně pořád všehochuť. A tím pádem nikdy nejde žádným konkrétním směrem tak, aby lidé poznali, že po těchhle volbách se ta komise vyměnila, že má zkrátka jiný názor, že má trochu jinou vizi, a proto se vytváří antisystémová, antievropská, protievropská de facto opozice, tak jak jsme to viděli třeba ve Velké Británii, ale tak, jak to vidíme napříč evropskými zeměmi. Tam je potřeba zkrátka to, aby docházelo ke střídání, ideovému střídání těch vlád. To najednou bude více demokracie čili Evropa potřebuje více politiky.

Nejde jenom o instituce, ale i o povědomí. To není přímá citace z vašeho programu, ale podstata té informace je taková, vy se cítíte být víc Evropan než Čech? Ptám se na to povědomí.

To je asi těžká otázka. Já mám tuhle zemi hrozně rád, strávil jsem tady velkou většinu svého života, ale zároveň tahle země měla ve své historii velmi špatnou zkušenost, když se snažila všechno dělat na vlastní pěst, anebo když se příliš přimykala někam konkrétně. Toto je ovšem společenství, do kterého jsme vstoupili demokraticky, mimo jiné na základě referenda, to znamená, my jsme si ho sami vybrali, to se nám v dějinách nepovedlo zase mnohokrát, abychom patřili někam, kam jsme si to sami vybrali. A já, když si něco vyberu, tak se tam snažím chovat tak, abych, aby mě ti sousedi také měli rádi. Je to prostě společenství sousedů, a to si myslím, že je na Evropské unii cenné.

Abychom nezůstali jenom v Evropské unii, pojďme také do České republiky k ekonomické sociální situaci. Minimální mzda patnáct tisíc nebo 60 % mediánu, tak to píšete v programu. To firmy zvládnou?

Myslíme si, že určitě ano, protože…

Protože dnes jsem četl analýzu, podle které mzdy v České republice, nejenom v České republice, ale vlastně ve velké části bývalého východního bloku, rostou rychleji než produktivita práce a firmy by se také mohly začít porozhlížet po levnějších zemích nebo po robotech.

My pamatujeme i na případné poohlížení se po robotech, chceme zdanit práci robotů v případě, že by na to došlo ve větším měřítku. Ale tady nerostla vlastně minimální mzda, ne v tomhle volebním období, ale dvě předchozí volební období za pravicových vlád, to znamená, že růst minimální mzdy je v určité míře ve skluzu, a my navrhujeme, aby v průběhu příštího volebního období celého, během těch čtyř let, narostla až na 15 tisíc korun. To si myslíme, že to bude…

Plynule, ne nějaký skok, ale plynulý nárůst.

Plynulý nárůst, například každý rok o jeden tisíc.

Podpoříme progresivní zdanění druhých a dalších nemovitostí nevyužívaných k vlastnímu bydlení či podnikání. Bydlením myslíte i chaty, chalupy, nebo národu chatařů a chalupářů zdaníte druhou nemovitost?

Ne, chaty nejsou budovy určené k trvalému obývání ve smyslu zákona, to znamená, jedná se pouze o byty. A jedná se zejména o takzvané Airbnb, což je zejména ve velkých městech velmi rozšířený způsob krátkodobých pronájmů bytů, což je jedna z podstatných příčin toho, proč dramaticky rostou ceny bydlení, protože ve chvíli, kdy jsou dostupné hypotéky, nízké úrokové sazby, tak celá řada lidí si mohla na investici koupit právě třetí, čtvrtou, pátou nemovitost a tím pádem na trhu najednou přestává být bydlení dostupné. Jedna z příčin je právě tady toto.

Airbnb
Zdroj: Yuya Shino/Reuters

Jen jsem se chtěl ujistit, to znamená byt pro rodinu, chalupa to je v pořádku…

To je v pořádku, tam se nic nemění.

A co když je byt pro děti? To je také pro rodinu.

Tak to už je jiná fyzická osoba. Samozřejmě se to váže vždycky na fyzickou osobu. Tam to nemůžete vztáhnout na celý rok.

Nevím. Vy můžete mít byt dopředu pro děti.

Tak dokud je psán na tutéž fyzickou osobu … a v případě společného zdanění manželů, tak na manžele…

Mně šlo hlavně o to: druhá nemovitost – chata, chalupa – je součást rodiny … 

Říkám to pro jistotu ještě jednou. U chat, chalup se nic nemění.

Dobře. Zákonný nárok na místo ve školce od tří let. Nárok, nebo to chcete přeměnit i na povinnost?

Ne. Povinnost stačí ta, která je ten jeden rok, a musím říct, že i to je do určité míry provázeno určitými kontroverzemi. Čili chceme jenom, aby školky byly zkrátka dostupnější, protože opět zejména ve velkých městech je těch míst prostě nedostatek. ODS v minulosti velkou většinu budov školek zprivatizovala do soukromých rukou a dneska chybí.

Vy ve vašem programu nepříliš mluvíte o NATO, nevyhovuje vám členství?

Ne, nic na něm sporného nevidíme.

Proto necítíte potřebu to nějak zásadně řešit. Právě tam píšete, že plnit závazky to ano, je tam zmínka, ale NATO tam není vůbec jako heslo. Severoatlantická aliance je tam jednou ve vašem programu, ale je to neproblematická záležitost. Prostě funguje to, jste spokojeni, plnit závazky a takhle je to pro Zelené…

Je to důležitá věc, stejně tak jako se cítíme plně být součástí Evropské unie, cítíme se být i plně součástí Severoatlantické aliance. Poukazujeme nicméně na jiný problém, který se týká naší bezpečnosti, a zmínil jsem to v pořadu České televize před deseti dny, a to je vývoz zbraní, který v Česku dramaticky narostl za posledních deset let o téměř 700 % na 18,5 miliardy ročně. A domníváme se, že stát musí začít velmi pečlivě sledovat, kam vlastně zbraně vyvážíme. V jedné statistice se dokonce ukázalo, že české zbraně jsou na dvanáctém místě v množství použití teroristy v Islámském státu. To znamená, jestliže my vyvážíme zbraně do nestabilních zemí, tak si prostě spolufinancujeme terorismus, a proti němu tady potom máme vyzbrojovat a vydávat velké prostředky na naši armádu? To nám prostě hlava nebere.

A řešení tedy?

Řešení je to, že je potřeba zásadně zpřísnit vývoz zbraní. My bychom byli pro vývoz zbraní pouze do našich spojeneckých struktur. To znamená jenom do zemí Evropské unie a jenom do zemí NATO, s tím, že bychom dokonce šli ještě dál o něco a navrhli bychom našim spojencům to, aby vznikla společná pravidla pro země Severoatlantické aliance a jejich vývoz zbraní obecně.