Litr benzinu stojí v průměru již přes čtyřicet korun, znovu zdražila i nafta

Události: Pohonné látky zdražují (zdroj: ČT24)

Více než čtyřicet korun zaplatí motoristé v průměru za litr benzinu Natural 95. Celorepublikový průměr činí podle společnosti CCS 40,05 koruny. Průměrná cena nafty je těsně pod devětatřiceti korunami. Pohonné látky zdražují od května, v létě tomu napomohlo také navrácení spotřební daně na naftu na původní úroveň.

Benzin za poslední týden v průměru zdražil o dvacet haléřů, což stačilo k překonání čtyřicetikorunové hranice. Průměrná cena nafty se za týden zvýšila o sedmdesát haléřů na 38,88 koruny.

V Praze, kde jsou paliva tradičně nejdražší, ovšem čtyřicetikorunová hranice u benzinu padla již dávno a nyní již je městský průměr o sedm haléřů nad jednačtyřiceti korunami. Přes čtyřicet korun zaplatí motoristé za litr naturalu 95 také v Kraji Vysočina (v krajském průměru 40,36 koruny), Středočeském kraji (40,32 koruny), Jihomoravském kraji (40,30 koruny), Plzeňském kraji (40,25 koruny), Olomouckém kraji (40,10 koruny) a Moravskoslezském kraji (40,04 koruny).

Nejlevnější je benzin v Jihočeském kraji s průměrnou cenou 39,61 koruny za litr. Je tam rovněž nejnižší průměrná cena nafty, a to 38,39 koruny za litr.

Za naftu se zatím v žádném regionu neplatí v průměru přes čtyřicet korun za litr, v Praze je to ale těsné, městský průměr dosáhl 39,91 koruny a při detailnějším pohledu do městských částí se na některých místech již přes čtyřicet korun za litr platí. Nejdražší je nafta v Praze 7, stojí 40,48 koruny za litr.

Z krajů stojí litr nafty přes devětatřicet korun ještě ve Středočeském kraji (39,15 koruny), Jihomoravském kraji (39,12 koruny), Kraji Vysočina (39,10 koruny) a Plzeňském kraji (39,01 koruny).

Nafta je nyní nejdražší od loňského prosince a benzin od listopadu. Koncem loňského roku ceny pohonných látek klesaly. Zatímco benzin na počátku roku nejprve zdražil, od února zlevňoval, v dubnu znovu zdražil, v květnu zlevnil a pak zase začaly ceny růst, nafta zlevňovala průběžně až do konce května, kdy stála kolem 31 korun za litr. Od té doby zdražuje, přičemž v polovině prázdnin růst cen zrychlil. Přispělo k tomu zvýšení spotřební daně z nafty od začátku srpna o 1,50 koruny za litr.

V meziročním srovnání již neplatí bezvýhradně, že by byla paliva levnější. Litr benzinu stojí o 85 haléřů více než před rokem. Naopak nafta je téměř o šest korun za litr levnější.

Experti předpokládají, že bude zdražování ještě pokračovat. Podle analytika XTB Jiřího Tylečka se v tom projevuje růst cen ropy na světových trzích i slábnutí koruny. „Skutečně to teď vypadá, že by mohla cena nafty během následujícího týdne zdražit až o korunu,“ míní. Zdražování benzinu by podle expertů mělo být již pomalejší, příští týden by mohly být ceny asi o deset haléřů vyšší.