Lesní bary lákají turisty, ale i zloděje. Policisté už jednoho dopadli

Události ČT: Lesní bary lákají zloděje (zdroj: ČT24)

Obliba samoobslužných barů v přírodě stoupá. Možnost občerstvit se uprostřed louky, lesa nebo na jiném odlehlém místě využívá stále více lidí, bohužel však i zlodějů. Bary bez obsluhy jsou pro ně snadným terčem. Často si odnášejí nejenom kasičky s penězi, ale i veškeré vybavení baru.

Koncept samoobslužných barů je založen na dobrovolnosti a poctivosti. Ve větší míře se tyto bary v přírodě začaly objevovat v době pandemie covidu-19. Jeden takový funguje u Jelení studánky na Odranci, nabízí nejenom nápoje, ale i sladkosti na doplnění energie. „Hlavně pro ty, co jedou okolo, a dojde jim po tom úžasném kopci síla. Můžou se alespoň občerstvit,“ uvedl cyklista Radek Havlík. 

Jenže samoobslužný luční bar U Dráčka Poplety, navštěvují nejen „zákazníci“ ale i zloději. Letos už čtyřikrát. Provozovatelé přesto chtějí bar doplňovat dál, stal se totiž místem, kde se setkávají lidé z blízkého okolí.

„Hlavní motivací pro provozování těchto barů je pro nás zpětná motivace od lidí, že jsou rádi, že to tady mají, že to využívají,“ vysvětlila manažerka hotelu Skalský dvůr Dominika Lomová. 

Policie už pachatele dopadla. „Odnesl si jídlo, nápoje i peníze. Případy prověřujeme pro podezření z trestného činu krádeže. V souvislosti s krádežemi prověřujeme dvacetiletého muže,“ uvedla mluvčí policie Kraje Vysočina Michaela Lébrová. 

Výčep na občanku

Novinkou letošního roku je i samoobslužný výčep s čtečkou občanských průkazů. „Je to obrovská kontrola nad tím, aby pili nezletilí alkohol, tady to nejde. Musí mít občanku,“ vysvětlila provozovatelka samoobslužného výčepu U trakaře Helena Štětková.  

Jen ve Žďárských vrších je samoobslužných barů sedm, letos přibyly tři provozovny. Policie tady ale musela řešit už deset případů vyloupení.