Kuba se dere do čela ODS, Němcová prý nemá nárok

Praha – Pověřený předseda ODS Martin Kuba neopětuje ambici své kolegyně Miroslavy Němcové stát se hlavou občanských demokratů. Vnímá situaci tak, že to byl on, kdo na kongresu před devíti měsíci v souboji o post prvního místopředsedy uspěl právě proti Němcové. Ta se o víkendu pro Mladou frontu DNES nechala slyšet, že by ráda vedla stranu do voleb, zároveň není podle jejích slov dvojkolejnost ve vedení strany dobrá.

„S paní Němcovou jsme se tam ucházeli o pozici 1. místopředsedy a delegáti se vyjádřili, myslím, poměrně jednoznačně,“ kontroval ve vyjádření Kuba, který je pověřený vedením strany od rezignace Petra Nečase.

ODS by podle něj měla hrát jako tým ve snaze o co nejlepší možný výsledek. „Osobní ambice by v tuto chvíli měly u každého ustoupit stranou ve prospěch dobrého výsledku. Za ten jsme odpovědní,“ sdělil Kuba.

Předsedkyně sněmovny Němcová na stranickém kongresu klíčové místopředsednické křeslo ve vedení strany neobhájila. Téměř se jí nepovedlo ani získat od delegátů důvěru pro výkon řadové místopředsedkyně.

Po odchodu Nečase z čela strany ji táhne tandem Kuba - Němcová. „Ve dvojkolejnosti ODS v této přechodné době problém je, ale nebylo možné to udělat jinak,“ řekla MfD. „Samozřejmě jsem přesvědčena, že má být jedna hlava. Jakmile jsou dvě, je to vždycky složitější,“ dodala. Rychlé svolání kongresu by ale v tuto chvíli nepovažovala za šťastné.