Krajský soud zrušil verdikt osvobozující policistu, který v civilu vytáhl pistoli na řidiče v Plzni

Případ policisty Vladimíra Slavotínka, který loni v září zasáhl v civilu se zbraní v ruce proti řidiči na křižovatce v Plzni, musí znovu projednat okresní soud. Krajský soud totiž zrušil předchozí verdikt, podle kterého se Slavotínek trestného činu nedopustil. Vyplývá to z justiční databáze, informaci ČT potvrdila i mluvčí krajského soudu Lucie Jíchová. Policistovi za zneužití pravomoci hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

Proti rozhodnutí Okresního soudu Plzeň-město podal stížnost státní zástupce Jiří Richtr. Nesouhlasil s verdiktem, že se Vladimír Slavotínek nedopustil trestného činu, ale maximálně kázeňského přestupku. Podle soudkyně se Slavotínek nechoval nepřiměřeně násilně, když šel proti řidiči osobního auta se zbraní a urážel ho.

Krajský soud v Plzni teď toto rozhodnutí zrušil. Jaké důvody ho k tomu vedly, zatím není jasné. Rozhodoval totiž v neveřejném zasedání a usnesení bude účastníkům teprve rozesíláno. Okresní soud se ale bude muset případem zabývat znovu, potvrdila ČT mluvčí krajského soudu Lucie Jíchová.

Z rozhodnutí okresního soudu, které tento týden zveřejnily Lidovky.cz, mimo jiné vyplývá, že policisté měli mít k zastavení řidiče důvod. Během průjezdu Plzní se totiž jeho vozidlo mělo opakovaně nebezpečně přiblížit k vozu policistů a třikrát zasáhnout do jízdního pruhu, v němž se drželi důstojníci. Policisté proto začali poškozeného J. V. pronásledovat, spustili zvukové i světelné signály. Jenže šofér nereagoval, policisté mu proto zablokovali cestu.

Podle řidiče ho policista vytáhl z auta, nadával mu a uhodil ho

Naproti tomu poškozený řidič u soudu uvedl, že policisté riskantní jízdou v černém mercedesu bez označení omezovali dodávku s invalidou, a proto je probliknul. Policisté ho vyzývali k zastavení a na velké křižovatce v Plzni mu pak zablokovali cestu. Slavotínek měl v ruce zbraň a dožadoval se dokladů. Podle řidiče i jeho advokáta policista vytáhl muže násilně z auta v takzvané kravatě, nadával mu a uhodil ho.

Poškozený podle zdravotní zprávy trpí posttraumatickou reakcí. Původně požadoval odškodné půl milionu. Nedávno ho snížil na 200 tisíc korun s tím, že uznává 30 let práce policisty. Obžalovaný Slavotínek svoji vinu odmítá.

Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, která navrhla Slavotínka obžalovat. Vyhodnotila svědecké výpovědi, veřejné i soukromé kamerové záznamy, odborné stanovisko k postupu policistů a závěry zadaného znaleckého posudku psychiatra. Druhý policista, který byl u incidentu také, se podle vyšetřovatelů žádného trestného činu nedopustil.