Kontroverzní starosta Jančík v komunálních volbách kandidovat nebude

Praha - Starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) nebude v podzimních komunálních volbách kandidovat do zastupitelstva Prahy 5 ani do zastupitelstva hlavního města Prahy. Řekl to dnes novinářům. Jančík dlouhodobě čelí kritice politických oponentů i části ODS kvůli některým problematickým krokům. Před květnovými sněmovními volbami byl odvolán z funkce místopředsedy pražské ODS. Někteří její politici se obávali, že Jančíkova politika je jednou z příčin, proč v Praze klesla voličská obliba ODS, která letos poprvé po mnoha letech nevyhrála v metropoli volby do sněmovny. Sněm Prahy 5 dnes také nominoval kandidáty do podzimních voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy. Podle jednoho z účastníků doporučil především Jančíkovi příznivce.

Jančík dnes rovněž uvedl, že starostou Prahy 5 zůstane do konce nynějšího volebního období, jež by mělo skončit podzimními komunálními volbami. Nadále také zůstává šéfem oblastní ODS v Praze 5. Naznačil, že po odchodu z politiky by se věnoval podnikání. Opozice Jančíkovo rozhodnutí jednoznačně přivítala. „Mělo se to ale stát o jedno volební období dříve,“ řekl opoziční zastupitel Michal Tuček. Podobně se vyjádřil i další zastupitel Ondřej Gál, podle kterého byl k tomuto kroku starosta dotlačen. Aby Jančík znovu do zastupitelstva nekandidoval, požadovala část ODS. Vyzval ho k tomu například místostarosta Petr Horák (ODS) a místní sdružení ODS Klamovka.

Již v roce 2006 Jančík podepsal smlouvu, ve které za místo na kandidátce slíbil, že v dalších volbách kandidovat nebude. Na konci minulého roku ale dohodu označil za mrtvou.

Opozice v Praze 5 se pokusí sesadit svého starostu (zdroj: ČT24)

Opozice se i tak pokusí Jančíka odvolat

Opozice se i přes Jančíkovo prohlášení pravděpodobně na čtvrtečním zastupitelstvu pokusí o jeho sesazení z funkce. Odvolat chce i celou radu. Zatím není jasné, zda k tomu bude mít dostatečný počet hlasů. „Je možné, že se na poslední chvíli podaří někoho z koalice zlomit,“ řekl Gál, který ale je k výsledku spíše skeptický. Naopak Tuček řekl, že podle jeho informací by měla opozice získat dostatečný počet hlasů. Dodal ale, že si nedovede představit, kdo by do voleb převzal starostenskou funkci. Jančíkovi odvolání hrozilo již 20. května zhruba týden před volbami do Poslanecké sněmovny. Jančík ale zasedání zastupitelstva zrušil.

Jančíka dosud na radnici podporovala část ODS, ČSSD, SNK ED a někteří nezávislí zastupitelé. Smíchovský starosta v poslední době ztratil několik hlasů ODS, když se proti němu postavil Horák. S podporou Jančíka začali váhat také sociální demokraté, jejichž předsedou je v Praze 5 bývalý šéf strany Jiří Paroubek.

Sněm Prahy 5 dnes také nominoval kandidáty do podzimních voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy. Podle jednoho z účastníků doporučil především Jančíkovi příznivce. Nominaci tak dostal místopředseda oblastní rady Stanislav Fresl, místostarostka Prahy 5 Lucie Vávrová, která neúspěšně kandidovala také do sněmovny, další místostarosta Lukáš Herold, zastupitel Prahy 5 Herbert Heissler nebo člen oblastní rady Michal Stieber. Doporučením na nového předsedu pražského regionu se sněm nezabýval.

Rada MČ Praha 5
Zdroj: ČT24