Kontrola státních zástupců odhalila další pochybení teplické věznice. Rath čekal na zařazení zbytečně dlouho

Na zařazení do konkrétní věznice čekal Rath koncem loňského roku v teplické věznici přibližně o tři týdny déle, než bylo nutné. Vyplývá to z doplňující kontroly, kterou k jeho pobytu ve vazební věznici nechalo zpracovat Nejvyšší státní zastupitelství. Podle šetření věznice otálela s odesláním podkladů na Generální ředitelství Vězeňské služby. Nejde přitom o první pochybení. Nejvyšší státní zastupitelství už dříve uvedlo, že věznice porušila předpisy, když povolila exhejtmanovi civilní oblečení a vlastní matraci.

„Doplňujícím šetřením bylo zjištěno, že Vazební věznice Teplice porušila ustanovení § 6 odst. 4 Vyhlášky Ministerstva spravedlnosti č. 345/1999 Sb., kterou se vydává řád výkonu trestu odnětí svobody,“ uvedl na dotaz ČT mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Podle zmíněného paragrafu má správa věznice po vstupní lékařské prohlídce a zařazení odsouzeného do příslušného stupně zabezpečení bez zbytečného odkladu všechny podklady zaslat na Generální ředitelství Vězeňské služby. To má následně rozhodnout o umístění odsouzeného do konkrétní věznice.

„Ze zprávy Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem vyplývá, že v případě odsouzeného MUDr. Davida Ratha došlo k bezdůvodné, více než třítýdenní, prodlevě při zaslání údajů nezbytných k rozhodnutí o umístění odsouzeného do konkrétní věznice Generálnímu ředitelství Vězeňské služby,“ upřesnil Malý.

Věznice s postupem žalobců nesouhlasí. „Vězeňská služba ČR se k celé kauze již v minulosti podrobně vyjádřila a dále setrváváme na svém stanovisku, že postup státního zastupitelství v této kauze nebyl standardní,“ reagovala na závěry státních zástupců mluvčí instituce Petra Kučerová. Bližší komentář odmítla. 

Do teplické vazební věznice nastoupil David Rath v říjnu 2019. Koncem ledna 2020 byl převezen na Ruzyni.

Pochybení také u oblečení

Nejde přitom o první přešlap Vazební věznice v Teplicích. Porušení předpisů odhalilo začátkem léta dohledové státní zastupitelství i v případě povolení civilního oblečení a vlastní zdravotní matrace. Podobné závěry následně potvrdilo i ministerstvo spravedlnosti.

„V době prováděné prověrky dozorovým státním zástupcem nebylo možné v osobním spise odsouzeného dohledat jeho žádost o povolení k držení a užívání civilního oblečení a zdravotní matrace ve výkonu trestu odnětí svobody ani rozhodnutí o této žádosti,“ uvedl tehdy ke kontrole resort. Ke zvýhodnění bývalého poslance a středočeského hejtmana oproti ostatním vězňům ale dojít nemělo.

Vězeňská služba porušení zákona odmítla. Připustila pouze pochybení v administraci takzvané povolenky, kterou řádně nevložila do Rathova spisu.

Kritika ale tehdy mířila i na státní zastupitelství. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová podle resortu vybočila ze své pravomoci a zasáhla do dozorové prověrky Rathova věznění, kterou provádělo ústecké krajské státní zastupitelství. „Vrchní státní zástupkyně byla proto požádána, aby při výkonu svých dohledových kompetencí postupovali státní zástupci v souladu se zákonem,“ uvedlo tehdy ministerstvo.

Rath si loni v první větvi korupční kauzy vyslechl pravomocný trest sedm let vězení. Justice jej uznala vinným z ovlivňování tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Letos shledal středočeský krajský soud bývalého hejtmana nepravomocně vinným i v druhé části kauzy. Za přijímání úplatků a zmanipulované veřejné zakázky kraje a krajských nemocnic mu původní trest o rok prodloužil.