Koalice zatím nemá jistou ani podporu vlastních poslanců, osm se jich ještě rozhoduje

Osm poslanců ANO a ČSSD není ještě rozhodnuto, že podpoří při hlasování o důvěře novou koaliční vládu. Nikdo z poslanců, které ČT oslovila, sice neřekl, že vládě důvěru nedá, část se ale ještě rozhoduje. Komunisté, o které se chce menšinová koalice opřít, své stanovisko odmítli před sobotním zasedáním Ústředního výboru strany sdělit.

Česká televize zjišťovala, zda dají vládě důvěru, u 108 poslanců klubů ANO, ČSSD a KSČM. Ze 78členného klubu ANO uvedlo 73 poslanců, že budou hlasovat pro společnou vládu svého hnutí a ČSSD s podporou KSČM. Zbylých pět poslanců se buď odmítlo vyjádřit, nebo uvedlo, že se zatím definitivně nerozhodli. Jedná se o Pavla Staňka, Jana Volného, Marcelu Melkovou, Patrika Nachera a bývalou ministryni obrany Karlu Šlechtovou.

Pro důvěru nové vládě bude hlasovat také většina poslanců sociálnědemokratického klubu, a to 12 z 15. Poslanec Petr Dolínek však svou podporu vlády teprve zvažuje. „Důvěra je hluboce otřesena. Proto bude pro mne zásadní, co se stane v příštích dnech. Podle toho se budu rozhodovat.“ uvedl.

Milan Chovanec záležitost odmítl podrobněji komentovat. „Podepsal jsem koaliční smlouvu, ale víc vám k tomu neřeknu. Ještě čekáme na požadavky komunistů a je tam ještě několik neznámých,“ řekl. Vysoce pravděpodobně podle svých slov podpoří vládu nově jmenovaný ministr kultury Antonín Staněk. „Uvidíme, jakým způsobem bude vláda sestavena,“ vysvětlil.

ČT oslovila také komunistické poslance, ti se však o podpoře nové vlády odmítli vyjádřit. Otázka je podle nich předčasná, protože čekají na usnesení Ústředního výboru strany. Zasedání se bude konat v sobotu 30. června. Poslanci KSČM uvedli, že se budou řídit jeho doporučením.

Podle Daniela Pawlase by ale komunisté měli vládu podpořit. Otázkou zůstává, jestli tak učiní aktivně, nebo naopak pasivně, a to odchodem ze sálu. Pawlas v té souvislosti uvedl, že o podpoře budou jednat na úterním poslaneckém klubu.