Kde se rozpadla zastupitelstva, volili lidé nové obecní správce

Lidé v 16 obcích volili nové místní zastupitele. Jde převážně o místa, kde se zastupitelstva od loňských celorepublikových komunálních voleb rozpadla. Pouze v případě Přední Výtoně na Českokrumlovsku se volby opakovaly na základě rozhodnutí soudu. Ve 22:00 se uzavřely volební místnosti a nyní se čeká na výsledky.

Vybrat stabilnější zastupitelstvo se pokouší také v Pramenech na Chebsku, jedné z nejzadluženějších obcí v zemi, která kvůli tomu byla bez obsazené radnice dlouhá léta. Do boje o vedení obce šla dvě sdružení – Společné Prameny v čele s dosavadní starostkou Michalou Málkovou a Svobodné Prameny, které vede Aleš Dittert.

Stejné kandidátky bojovaly o přízeň voličů už v řádných volbách před rokem. Tehdy v pětičlenném zastupitelstvu získala kandidátka Společné Prameny čtyři křesla. Za Svobodné Prameny v zastupitelstvu zasedl Václav Jeřábek. Ten ale před časem odstoupil, stejně jako jeho náhradníci. Zastupitelstvo tak není usnášeníschopné a volby se musí opakovat.

Události ČT: Jak se volilo v Pramenech (zdroj: ČT24)

Volební místnosti se otevřely také v obcích Nučice a Vonoklasy u Prahy, Hvězdonice na Benešovsku, Dřínov na Kladensku, Děkov na Rakovnicku, Újezd nade Mží na Plzeňsku, Dasnice na Sokolovsku, Prameny na Chebsku, Úherce na Lounsku, Fryšava pod Žákovou horou na Žďársku, Ovesná Lhota na Havlíčkobrodsku, Osek na Jičínsku, Podhradí nad Dyjí na Znojemsku, Suchý na Blanensku a Honětice na Kroměřížsku.

O celkové 103 mandáty se uchází 220 kandidátů, nejblíže ke zvolení mají v šesti obcích, kde se podařilo sestavit pouze jednu kandidátní listinu.