Jsme všechno, jenom ne levicové hnutí, míní místopředseda ANO Petr Vokřál

Místopředseda hnutí ANO Petr Vokřál hostem pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Nemyslím si, že bychom se měli začít orientovat více doleva, nebo doprava,“ uvedl Petr Vokřál. Čerstvě znovuzvolený místopředseda hnutí ANO a bývalý brněnský primátor byl v pondělí hostem pořadu Interview ČT24.  Předseda Andrej Babiš podle Vokřála v současnosti splňuje předpoklady silné osobnosti, která ANO táhne. Hnutí by bez něj ale nezaniklo, domnívá se.

Víkendový sněm zvolil vedení ANO na další dva roky. Premiér Andrej Babiš na něm podle očekávání obhájil své předsednictví. Jedním z místopředsedů byl znovuzvolen brněnský městský zastupitel a zastupitel Jihomoravského kraje Petr Vokřál.

Ten v pořadu Interview ČT24 uvedl, že hnutí ANO by se podle něj nemělo orientovat více doleva ani doprava. „Naši političtí konkurenti nás teď tlačí – ve snaze navýšit svoje preference – směrem doleva. Já jsem ale přesvědčený o tom, že jsme všechno, jenom ne levicové hnutí,“ řekl.

To, že se napravují některé věci z minulosti, které se týkají například seniorů, učitelů nebo lékařského personálu, nesvědčí o levicovosti hnutí, ale o práci předchozích politiků, domnívá se Vokřál. Hnutí ANO má podle něj také řadu pravicových témat. „Snažíme se snižovat daně, snažíme se o efektivní stát, podporu vědy, vzdělávání, snažíme se o digitalizaci,“ vysvětlil. 

Podle Vokřála je možné, aby bylo hnutí ANO takzvanou catch-all party, tedy stranou, která oslovuje široké spektrum voličů. „Já neříkám, že jsme schopni být partají úplně pro všechny. Budeme ale dělat všechno pro to, aby to rozkročení bylo co nejširší,“ uvedl s tím, že je přesvědčený o tom, že lidé v dnešní době – kdy se ekonomice daří – nezajímá to, jestli je strana levicová, nebo pravicová, ale zlepšení kvality jejich života. „Tomu bychom se chtěli věnovat,“ dodal. 

Předseda hnutí Babiš je podle Vokřála silným lídrem. „Z našeho pohledu pan Babiš momentálně splňuje opravdu pozici silné osobnosti, která hnutí táhne,“ okomentoval Vokřál to, že Andrej Babiš neměl ve volbě předsedy hnutí žádného protikandidáta. 

Hnutí ANO by ale podle Vokřála bez Babiše nezaniklo. „Nicméně jeho pozice je momentálně taková, že nevidíme důvod, proč bychom ji měli měnit,“ poznamenal. 

 Celý rozhovor je k dispozici ve videu.