Jakub a Eliška se drží na špici nejpopulárnějších dětských jmen

Nejpopulárnějšími jmény mezi rodiči nově narozených dětí byla loni stejně jako o rok dříve Jakub a Eliška. Jakub se v čele žebříčku drží od roku 2011, Eliška od roku 2012. Na dalších místech se v případě chlapců umístil Matyáš a Jan, u dívek Viktorie a Anna. Informoval o tom předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček. Z první dvacítky vypadla jména Petr a Veronika.

Trojice nejpopulárnějších jmen byla loni u obou pohlaví stejná jako v roce 2022, pouze u chlapců se vystřídali na druhé a třetí příčce Jan s Matyášem. Na dalších místech žebříčku popularity se loni umístil Adam, Matěj a Vojtěch, u ženských jmen Sofie, Natálie a Tereza.

Rojíček poznamenal, že rozmanitost jmen je velká a loni jich rodiče použili na 3100 u chlapců a asi 3400 u dívek, přičemž ČSÚ různé písemné varianty stejného jména jako Michal a Michael počítá jako dvě.

„Největší vzestup byl u jmen Theo, William a Vojta,“ řekl dále předseda ČSÚ. Největší pokles popularity naopak zaznamenala jména Vladimír, Sebastien a Ivan. U dívek byla největšími „skokany“ jména Lea, Isabela a Olivie, na popularitě naopak nejvíce ztratily Agáta, Monika a Melanie. Z dlouhodobějšího pohledu jsou čím dál populárnější Dominik a Sofie, naopak na popularitě ztrácí Tomáš, Martin, Petr či Veronika.

Historicky zaznamenalo mezi roky 1950 a 2023 mezi chlapci nejvíce prvenství jméno Jan, a to pětadvacetkrát. Následoval Petr s osmnácti ročníky a Jakub se sedmnácti. U dívek ve 25 ročnících zvítězila Jana, následovala Tereza s patnácti prvenstvími a Eliška se dvanácti.

V Praze rozmanitěji, v jižních Čechách tradičněji

Oblíbenost Jakuba a Elišky platí ve většině republiky, na prvních příčkách se jména umístila v jedenácti ze čtrnácti krajů. Jinak to bylo například v Praze, kde bylo nejvíce Matyášů, Jakubů a Adamů u chlapců, u dívek dominovala jména Anna, Sofie a Eliška.

V metropoli je však podle Rojíčka výběr jmen velmi rozmanitý a tři nejpopulárnější zvolí rodiče jen u asi deseti procent nově narozených dětí. Tradičněji rodiče pojmenovávají například ve Zlínském či Jihočeském kraji. Popularita některých jmen se mění také podle velikosti obce, ve velkých městech jsou populárnější například Albert nebo Elizabeth. Radků a Štěpánek je zase více v menších obcích.

„Děděná“ i nezvyklá jména

Analýza se zabývala rovněž „děděním“ jmen. „Každý třetí otec jménem Antonín dal svému synovi totéž jméno,“ řekl předseda. Následovala další tradiční jména jako Václav, František a Josef. U dívek je tento zvyk mnohem méně patrný, nejvýraznější byl u Marií, kde dosáhl podílu 7,3 procenta.

Rodiče loni dávali dětem i nezvyklá jména. V případě chlapců to byl například Adrián, Alfons, Baltazar, Samal, Simeon, Xavier, Valentin nebo Kryšpín. U dívek se objevila třeba jména Aisha, Adléta, Odeta, Vilemína, Doubravka, Liana nebo Heda.