Ištvan o kauze Nagyová: Soud nekriticky přijímá verzi obhajoby

Ištvan: Soud nekriticky přijímá verzi obhajoby (zdroj: ČT24)

Obvodní soud pro Prahu 1 se v kauze údajného zneužití vojenské rozvědky nevypořádal se všemi doporučeními vyšší instance a nekriticky přijímá verzi obhajoby. V Událostech, komentářích to prohlásil olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan poté, co soudkyně Helena Králová Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a obžalované zpravodajce podruhé zprostila viny.

Podle obžaloby sledovalo Vojenské zpravodajství Radku Nečasovou na základě pokynu milenky a šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové v roce 2012, a to bez vědomí ministra obrany. Nagyové prý šlo o soukromé cíle, protože chtěla ukončit Nečasovo manželství. Nečas se své současné ženy už v minulosti zastal, tvrdí, že s Radkou řešil rozvod už o rok a půl dříve.

Soudkyně obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová se případem zabývala opakovaně. V červnu 2014 odsoudila Janu Nečasovou trestním příkazem k ročnímu podmíněnému trestu, státní zástupci proti tomu ale podali odpor a uspěli. V roce 2015 rozhodovala Králová znovu ve prospěch obžalovaných a zprostila je viny s tím, že se trestný čin nestal. Žalobci se znovu odvolali, ale identický verdikt padl i tento pátek.

Odvolání dlužíme poškozeným i všem občanům, protože musí mít jistotu, že je státní moc bez povolení nebude sledovat.
Ivo Ištvan
olomoucký vrchní státní zástupce

Stejný scénář (odvolání) hodlá zopakovat i státní zastupitelství. „Rozhodnutí soudu prvního stupně už bylo s poměrně závažnými připomínkami dvakrát zrušeno. To se nestává příliš často a o něčem to jistě svědčí. Svědčí to o tom, že soud nekriticky přijímá verzi obhajoby,“ prohlásil ve vysílání ČT24 šéf olomouckých žalobců Ivo Ištvan.

„Odvolací soud na čtyřiceti stránkách hodnotil dosavadní postup a hodnocení důkazů a uložil soudu prvního stupně, jakými důkazy se má zabývat, a vyložil souvislosti, jak je má hodnotit. Z odůvodnění, které jsme slyšeli, vyplývá, že se těmito pokyny soud neřídil,“ dodal. Soudkyně podle něj nepřihlédla k záznamům o sledování premiérovy exmanželky Radky ani k listinnému důkazu, že jde o sledování, se kterým musí souhlasit ministr obrany – ačkoliv tehdejší šéf resortu Alexandr Vondra o ničem nevěděl.

Advokát Ortman: Černý den pro olomoucké žalobce

Opětovný neúspěch olomouckých žalobců ovšem vyvolává i kritiku. Hlasitá výhrada zní zejména od občanských demokratů, jejichž vláda při policejním zásahu v kauze Jany Nagyové před třemi lety padla.

„Zatím to vypadá, že ke zneužívání rozvědky nedošlo,“ prohlásil v Událostech, komentářích poslanec ODS Marek Benda. „Soudkyně v prvním stupni řekla, že se žádný čin nestal, a odvolací soud jí to maximálně vrací. Zato tady máme dva generály, kteří odsloužili léta činné služby, oba za tuto zemi bojovali v Afghánistánu a tři roky je tahají po soudech a obviňují z toho, jestli nebyli zapleteni do manželského trojúhelníku – jenom proto, aby si Ištvanové a spol honili ego.“

Benda současně požaduje, aby ministr spravedlnosti Robert Pelikán a Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zahájili s olomouckými žalobci Ištvanem a Rostislavem Bajgerem kárné řízení.

„Dnešek je černým pátkem pro olomoucké státní zastupitelství,“ prohlásil advokát Jaroslav Ortman. „Od pana Ištvana bych očekával více pokání a ne kličkování jako žížala. Výsledek celé policejní akce, která vyústila pádem vlády, je po třech letech nula. Odvolací soud neřekl, že měli pravdu. Řekl, že to, co řekla obvodní soudkyně, pro zprošťující verdikt ještě nestačí.“

Smířlivěji naopak mluví sociální demokracie. „Nechme to proběhnout až do konce. Můžeme se nad tím soukromým trojúhelníkem pousmát, ale samotná podstata problému je vážná a bude dobře, když se vezmou v potaz všechny důkazy,“ řekl v Událostech, komentářích její představitel František Bublan.