Index PES stoupl o dva body, hospitalizovaných je nejméně od konce prosince

Události ČT: Koronavirus v Česku (31. ledna 2021) (zdroj: ČT24)

Index epidemického rizika PES stoupl ze 68 na 70 bodů. I nadále ale zůstává ve čtvrtém, tedy druhém nejvyšším stupni rizika. Důvodem vzestupu indexu je mezitýdenní nárůst podílu pacientů s covidem-19, u kterých byla infekce odhalena až po přijetí do nemocnice. Mírně stouplo také zjednodušené reprodukční číslo, zbylé dva parametry naopak klesly. Hospitalizovaných je nejméně za více než měsíc, uvádí ministerstvo zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

V Česku oficiálně platí nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti PES. Indexem PES se měla původně řídit opatření proti šíření nemoci covid-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek řekl, že skóre PES už není pro určování opatření relevantní.

Reprodukční číslo udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Po pátečním mírném poklesu hodnoty na přibližně 0,98 se v sobotu reprodukční číslo dostalo mírně nad 0,99, což je jeho nejvyšší hodnota od 13. ledna.

K zvýšení rizika o dva body ale přispěl nárůst hospitalizovaných s nemocí covid-19, u kterých se v posledních dnech nákaza prokázala až v nemocnici. Oproti pátku byl jeho růst sice minimální, statistici ale připočetli dva trestné body za jeho mezitýdenní nárůst ze 47,2 na 47,5 procenta.

Opět se naopak snížil průměr nakažených na sto tisíc obyvatel za dva týdny. Nižší je také čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory.

Nejvyšší hodnoty dosáhl index PES na začátku roku, kdy se tři dny držel na 90 bodech. Ve čtvrtém stupni, který je vymezen 61 až 75 body, je index od 14. ledna. V tomto týdnu hodnota indexu kolísá mezi 68 a 70 body.

Klesl i počet hospitalizovaných

Počet lidí hospitalizovaných v českých nemocnicích s onemocněním covid-19 v sobotu klesl o 476 na 5391. Méně pacientů s novým koronavirem bylo v nemocnicích naposledy 27. prosince, tedy před více než měsícem.

Od začátku epidemie byl koronavirus v Česku potvrzen u téměř 985 tisíc lidí. Tuto sobotu přibylo 4025 nově prokázaných případů, o zhruba dvě stě méně než o týden dřív. Pozitivních bylo 28 procent otestovaných vzorků. Téměř devět z deseti nakažených od loňského března už se z nemoci uzdravilo. Naopak 16 308 lidí zemřelo.

Babiš: Testování na covid dosud stálo 8,1 miliardy korun

Podle premiéra Andreje Babiše (za ANO) testování na nový typ koronaviru dosud stálo přes 8,1 miliardy korun. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) však nedávno tvrdil, že částka činí 25 miliard. Cena se vztahuje na antigenní i PCR testy. Za loňský rok to podle Babiše bylo přes 7,1 miliardy, za letošek zatím zhruba 986 milionů korun.

Blatného vyjádření neodpovídá realitě ani podle opozičního hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Jeho předseda Vít Rakušan uvedl, že podle jednoduchých propočtů by částka měla činit šestnáct až 17 miliard.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na bezplatný antigenní test na nemoc covid-19 mají od středy 16. prosince nárok všichni klienti zdravotních pojišťoven. Původně jej mohli absolvovat jednou za pět dní, od pondělí se lhůta zkrátí na tři dny. Původně ministerstvo zdravotnictví plánovalo, že testování začne v pátek 18. prosince, nakonec vláda spuštění o dva dny uspíšila. Už od 4. prosince se mohli nechat testovat učitelé, zájem ale nebyl velký.

Do hor opět vyrazili turisté

Do lyžařských středisek v Královéhradeckém kraji vyrazily v neděli stovky lidí. Návštěvníků bylo podstatně více než v sobotu. Dopoledne se rychle zaplnila například parkoviště v horském sedle mezi Šelichem a Velkou Deštnou v Orlických horách, kde musela dopravu řídit policie. V koloně najížděla auta také do Pece pod Sněžkou nebo do Špindlerova Mlýna v Krkonoších.

Lidé dorazili do hor i přesto, že platí zpřísněná koronavirová opatření, která zastavila lanovky v areálech i pro pěší a běžkaře. Delší dobu nejsou v provozu lyžařské areály, restaurace, hotely a další služby.

V Praze demonstrovaly stovky lidí proti omezením

Na pražském Václavském náměstí demonstrovaly stovky lidí proti vládním opatřením. V rámci akce iniciativy „Jsme lidi, nás nevypnete“ zaplnily celou horní část náměstí až na úroveň Opletalovy ulice. Demonstraci pořádaly aktivista Ondřej Březina z webu Politická drbna a Jana Peterková.

Policie asi po hodině začala upozorňovat příchozí na shromáždění, že se již povolená kapacita účastníků naplnila a že se vystavují možnému postihu za nedodržení vládních nařízení. Zastavila také vjezd aut z magistrály na Václavské náměstí. Účastníci, většinou bez roušek, měli české vlajky a drželi transparenty s nápisy, že chtějí konec vládní šikany. Vyjadřovali se také proti očkování.

Policie výraznější problémy nezaznamenala, řekla mluvčí Violeta Siřišťová. Pokud počet lidí na protestu porušuje současná vládní omezení, nahlásí policie svolavatele příslušnému správnímu orgánu. Stejně podle mluvčí řeší například případy lidí bez nasazených roušek.

Jiná iniciativa Chcípl PES pořádala protesty v minulých dnech. V pátek například svolala demonstraci před úřad vlády, na které se sešlo kolem 50 lidí. Iniciativa sdružující především restauratéry, kteří nesouhlasí s vládními protiepidemickými opatřeními, vyzvala v minulých týdnech podnikatele, aby přes vládní zákaz své podniky otevřeli. Na pražském Staroměstském náměstí zorganizovala 10. ledna demonstraci, na které se sešly tisíce lidí.

„Za dnešní demonstrací na Václavském náměstí nestojíme a nechceme si přisvojovat zásluhy jiných organizátorů. Jsme mimo Prahu, pomáháme otevřít české hory,“ řekl Jiří Janeček ze Chcípl PES.