Hasiči testují americké vznášedlo. Mohlo by pomáhat při povodních

Události v regionech (Ostrava)

Hasiči z Olomouckého a Moravskoslezského kraje začali testovat airboat – plavidlo, které dokáže jezdit i po velmi mělké vodě, po ledu nebo v bažinách. Pokud se osvědčí a případně upraví pro podmínky českých záchranářů, mohlo by v budoucnu patřit k jejich běžné výbavě. Užitečné by mohlo být při povodních a jiných živelných pohromách.

Airboat neboli vznášedlo dosahuje rychlosti závodního člunu. Tršickou nádrž na Olomoucku, kde hasiči plavidlo poprvé zkoušeli, překoná v plné rychlosti za pár sekund. Hlavní výhodou tohoto stroje však je, že se může plavit po vodě i jezdit po souši.

Po souši, mělčině, vodě i ledu

To by mohlo zásadně usnadnit transport lidí v terénu, kde se střídá voda s mělčinou či pevnou zemí. Nemuseli by je překládat. „Hasiči mají nyní ve výbavě především čluny se závěsným motorem, které nelze používat v mělké vodě. Dále používáme nafukovací chodníky nebo menší nafukovací čluny,“ uvedl Marin Nekula z chemicko-technické služby moravskoslezského hasičského sboru, který se účastnil testu.

Studio 6: Hasiči testují airboat (zdroj: ČT24)

Airboat by mohli záchranáři využívat při záplavách, při pátrání po pohřešovaných v okolí vodních ploch či zachraňování tonoucích. Moravskoslezští hasiči se začali zajímat o možnosti používání vznášedla, které se používá už padesát let v Americe, díky diplomové práci na toto téma od kolegy studujícího bezpečnostní inženýrství.

Problémem je příliš hlučná vrtule

„Oslovili jsme dodavatele, který importuje toto plavidlo z Ameriky. Ten nám umožnil si airboat vyzkoušet a vyjádřit se k tomu, jak bychom ho případně potřebovali vylepšit pro naše podmínky,“ uvedl Marin Nekula.

Hasiči narazili na dva hlavní problémy. „Vrtule, která loď pohání, dělá obrovský vír, což způsobuje, že za ním je nebezpečná zóna. Dalším problémem je veliká hlučnost, která znemožňuje pro záchranáře nezbytnou radiokomunikaci,“ vysvětloval hasič. Nyní se budou záchranáři domlouvat na dalších testech a možnostech úprav plavidla. Na tom bude záležet, zda by mohlo v budoucnu patřit k jejich výbavě.